StoryEditor

SAD uvodi sankcije Sjevernoj Koreji zbog ubojstva Kimovog brata

Piše D  /  07.03.2018., 08:03h

Kao rezultat toga SAD uvodi sankcije zbog upotrebe kemijskog i biološkog oružja protiv Sjeverne Koreje, koje se nadovezuju na postojeće sankcije protiv te zemlje a koje su vezane uz njen nuklearni i raketni program.

SAD "strogo osuđuje upotrebu kemijskog oružja kako bi se izvelo ubojstvo", kazala je u priopćenju glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert.

Kim Jong Nam ubijen je u međunarodnoj zračnoj luci u Kuala Lumpuru 2. veljače 2017. jedine dvije osumnjičene osobe koje su u zatočeništvu su Siti Aishah (25) i Doan Thi Huong (29), vijetnamskog podrijetla, protiv kojih je u Maleziji pokrenut sudski proces.

Dvije žene osumnjičene su da su visoko toksični kemijski agens VX-on zalile u lice polubrata sjevernokorejskog čelnika, zbog čega je umro.   

Obje su prvog dana suđenja u listopadu izjavile da nisu krive.

Tijekom suđenja u studenome jedan je policijski dužnosnik izjavio kako se vjeruje da je još četvero osumnjičenih upleteno u ubojstvo i da je riječ o četvero Sjevernokoreanaca koji su taj dan napustili Maleziju. Snimke s kamera pokazuju da su se dvije žene susrele s dvojicom muškaraca koji su im dali agens kojim je ubijeni napadnut.

Pjongjang opovrgava bilo kakvu umiješanost u ovo ubojstvo.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 16:41