StoryEditor
biden najavio

SAD uvodi nove sankcije Iranu

Piše hina  /  04.10.2022., 08:45h

Washington će kasnije ovaj tjedan objaviti nove sankcije nad počiniteljima nasilja protiv prosvjednika, najavio je Biden.

Američka vlada uvest će nove sankcije visokim iranskim dužnosnicima zbog nasilnog odgovora vlasti na prosvjede, objavio je predsjednik Joe Biden. 

Biden je "ozbiljno zabrinut oko izvješća o sve intenzivnijem nasilnom gušenju mirnih prosvjeda u Iranu, među njima i studenata i žena, kojima se traže jednaka prava i temeljno ljudsko dostojanstvo", priopćio je. 

Washington će kasnije ovaj tjedan objaviti nove sankcije nad počiniteljima nasilja protiv prosvjednika, najavio je Biden. 

Smrt Mahse Amini

"Nastavit ćemo pozivati na odgovornost iranske dužnosnike te podržavati prava Iranaca da slobodno prosvjeduju", zaključio je. 

Stotine tisuća ljudi diljem Irana prosvjeduju protiv vlade nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini u pritvoru. Amini je uhitila policija za ćudoređe jer je kršila pravila o nošenju hidžaba, prenosi agencija dpa. 

Preminula je u bolnici 16. rujna nakon što je pala u komu, a pravi uzrok njene smrti još nije utvrđen. 

Svjedoci u prijestolnici Teheranu tvrde kako na prosvjedima obje strane postaju sve nasilnije. Organizacija Iran Human Rights sa sjedištem u Norveškoj u nedjelju je objavila da su snage sigurnosti dosad ubile 133 prosvjednika, prenosi BBC. 

Dnevnik.ba

02. prosinac 2022 22:40