StoryEditor

SAD uskraćuje 105 milijuna dolara u vojnoj pomoći Libanonu

Piše D  /  01.11.2019., 04:11h

State Department je poručio Kongresu u četvrtak da su Ured za proračun Bijele kuće i Vijeće za nacionalnu sigurnost odlučili uskratiti inozemnu vojnu pomoć, izjavila su dva zvaničnika, koji su htjeli ostati anonimni, prenosi Fena.

Zvaničnici nisu rekli zašto je pomoć uskraćena. Jedan od izvora rekao je da State Department nije Kongresu dao razlog za odluku.

State Department odbio je komentirati, prenio je Reuters.

Uprava je tražila odobrenje za pomoć još u svibnju, tvrdeći da je za Libanon, važnog američkog partnera na nestabilnom Bliskom istoku, važno zaštititi svoje granice. Pomoć je uključivala naočale za noćno promatranje i oružje koje se koriste u graničnoj sigurnosti.

Ali Washington je također više puta izrazio zabrinutost zbog sve veće uloge u bejrutskoj vladi Hezbollaha, oružanoj šiitskoj grupi koju podržava Iran i koju su Sjedinjene Države stavile na spisak kao terorističku organizaciju.

Nakon Haririjeve ostavke u utorak uslijedili su veliki prosvjedi protiv vladajuće elite, američki državni tajnik Mike Pompeo pozvao je libanonske političke vođe da pomognu u formiranju nove vlade koja će odgovarati na potrebe naroda i pozvao na okončanje endemične korupcije.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 06:42