StoryEditor

SAD upozorio Srbiju i najavio sankcije ukoliko nastavi nabavljati rusko oružje

Piše D  /  06.03.2020., 09:03h

"Pozivamo sve naše saveznike i partnere da se odreknu transakcija s Rusijom koje rizikuju pokretanje sankcija prema Zakonu o suprotstavljanju američkim suparnicima(CAATSA). Više puta smo izrazili zabrinutost zbog nabave ruske vojne opreme u Srbiji, uključujući planiranu kupovinu sustava Pancir, s visokim vladinim dužnosnicima“, navodi se u odgovoru veleposlanstva za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Navodi se da SAD i Rusija imaju vrlo različite vizije za budućnost zapadnog Balkana, te da Washington snažno podržava europski put Srbije i njen postavljeni cilj članstva u Europskoj uniji.

"Moskva se aktivno protivi zapadnoj integraciji regije i nastoji spriječiti riješavanje etničkih tenzija, marginalizirati utjecaj SAD-a i EU, i usporiti ili spriječiti zemlje zapadnog Balkana da slijede svoju neovisnu orijentaciju“, ističe se u odgovoru veleposlanstva.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je 4. ožujka da je četvrtom isporukom dijelova ruskog protuzračnog (PVO) sustava "Pancir“ dan ranije raketni sustav koji je Srbija kupila od Rusije kompletiran.

Sustavi su u Srbiju iz Rusije dopremljeni u četiri navrata – prva dva sustava su dopremljena 22. veljače, a ostali u roku od deset dana.

Nova kupovina oružja i vojne opreme iz Rusije izazvala je zabrinutost u Bruxellesu i Washingtonu, prenosi Danas.rs.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 06:19