Article_Top_970x250

SAD traži od Crne Gore da prizna genocid u Srebrenici

da se jasno odrede

SAD traži od Crne Gore da prizna genocid u Srebrenici

ožu 29, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Armin Durgut/Pixsell

Veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Podgorici pozvalo je jučer vladu da se jasno odredi prema zločinu u Srebrenici pošto je crnogorski ministar pravosuđa rekao da će priznati da se ondje dogodio genocid tek kada se to nedvosmisleno utvrdi.

"Tražimo jasnoću i nadamo se da će vlada Crne Gore nedvosmisleno osuditi masakr i nazvati ga onakvim kakav je bio - genocid", poručilo je veleposlanstvo Sjedinjenih Država na Twitteru.

Crnogorski ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić u petak je na pitanje oporbe u parlamentu priznaje li da se u Srebrenici dogodio genocid odgovorio da ne zna jesu li zločinci u Srebrenici imali genocidnu namjeru ili nisu.

Rekao je da može vjerovati samo sucima Međunarodnog suda za ratne zločine na prostoru bivše SFRJ u Den Haagu, a taj je sud, prema njemu, gotovo potpuno izgubio legitimitet kad su na njemu uništeni dokazi izvjestitelja Vijeća Europe o vađenju i trgovine organima civilnih srpskih žrtava na Kosovu.

Takvo stajalište oštro su kritizirale crnogorska javnost i drugi u regiji pozivajući premijera Zdravka Krivokapića da smijeni Leposavića, prenosi Hina.

Dnevnik.ba