StoryEditor

SAD traži da NATO pripremi snage za mogući napad Rusije

Piše D  /  05.06.2018., 06:06h

Sjedinjene Američke Države vrše pritisak na saveznike da spreme dodatne bataljune za NATO, te brodove i avione za borbu, tvrde dužnosnici pojašnjavajući to mjerama za odvraćanje Rusije od mogućeg napada.

Američki državni tajnik Jim Mattis će tražiti široku suglasnost za taj plan tijekom susreta ministara obrane NATO-a koji će biti održan u četvrtak u Briselu kao priprema za samit Saveza u srpnju, javlja agencija Reuters, prenosi Fena.

Plan traži da Sjevernoatlanski savez (NATO) ima 30 bataljuna, 30 eskadrila borbenih aviona i 30 ratnih brodova spremnih za akciju u roku od 30 dana ukoliko bude potrebe. Plan ne pojašnjava točan broj vojnika niti rok za primjenu nove strategije. Veličina bataljuna različita je od države do države, od 600 do 1.000 vojnika.

- Imamo neprijatelja koji vrlo brzo može izvesti napad na Baltik i kopneni upad u Poljsku. Nemamo luksuz da čekamo mjesecima na mobilizaciju – rekao je sugovornik Reutersa iz NATO-a.

Američka inicijativa je u skladu s usvojenom Nacionalnom obrambenom strategijom SAD-a koja optužuje Moskvu da podriva Savez.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 13:10