StoryEditor

SAD traži da izvoz sa Zapadne obale nosi oznaku "Proizvedeno u Izraelu"

Piše D  /  19.11.2020., 03:11h

Prema izjavi četvorice republikanskih senatora 16. studenoga, smjernice prijašnje demokratske administracije bile su da roba proizvedena u naseljima ima oznaku "Proizvedeno na Zapadnoj obali".

Palestinci žele da Zapadna obala bude njihova buduća država, prenosi Hina.

Pompeo je takvu izjavu dao nakon obilaska kolonije Shaar Binyamin što je prvi posjet nekog američkog državnog tajnika izraelskom naselju na okupiranoj Zapadnoj obali, piše Reuters koji taj potez tumači kao iskazivanje solidarnosti odlazeće administracije Donalda Trumpa s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Pompeo planira u četvrtak posjetiti i Golansku visoravan koju je Izrael također okupirao i time zacementirati američko stajalište prema Zapadnoj obali. 

Na zadovoljstvo Izraela i zaprepaštenost Palestinaca Pompeo je prije godinu dana izjavio kako SAD više ne smatra da su izraelska naselja na zemlji koju je Izrael okupirao u ratu 1967. godine "u suprotnosti s međunarodnim pravom". 

Na Zapadnoj obali, Pompeo je obišao vinariju u naselju Psagot - jedno je od njihovih vina nazvano po njemu.

Pompeov posjet oštar je odmak od prošle američke politike koja je držala najviše američke vladine dužnosnike podalje od naselja koja su Palestincima prepreka za buduću održivu državu.

Prije nego što je krenuo na Zapadnu obalu, Pompeo se sastao s Netanyahuom, koji je pohvalio Trumpa jer je priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela i izraelski suverenitet nad Golanom. Izrael je anektirao Golan 1981. u potezu koji je nekoliko zemalja prihvatilo.

"Jednostavno prepoznavanje ovoga (Golana) kao dijela Izraela, također, povijesno je važna odluka koju je predsjednik Trump donio i jednostavno priznavanje stvarnosti", rekao je Pompeo.

Mnogi su Izraelci bili zaprepašteni kad je Trump poražen na izborima, a Netanyahu je čekao deset dana nakon što je Joe Biden proglasio pobjedu kako bi razgovarao s demokratskim kandidatom i nazvao ga izabranim predsjednikom.

Palestinko vodstvo prekinulo je odnose s Bijelom kućom prije tri godine, optužujući je za proizraelsku pristanost.

"Opijen"

Hanan Ashrawi, veteranska palestinska pregovarateljica, optužila je Pompea da je iskoristio Trumpove posljednje tjedne na vlasti "kako bi stvorio još jedan ilegalni presedan, kršio međunarodno pravo i možda unaprijedio vlastite buduće političke ambicije".

"Pompeo je opijen vinom apartheida ukradenim iz palestinske zemlje. Oportunistično je i sebično te šteti šansi za mir", rekla je Ashrawi za Reuters.

Pompeo, koji je za boravka u Izraelu najavio nove američke sankcije Iranu, rekao je da će Washington također pojačati akciju protiv propalestinskih napora da se Izrael ekonomski i diplomatski izolira.

"Želim da znate da ćemo odmah poduzeti korake kako bismo identificirali organizacije koje se bave mržnjom BDS-a (bojkot, otuđenje i sankcije) i povući potporu američke vlade", rekao je.

"Globalnu antiizraelsku kampanju BDS smatrat ćemo antisemitskom," rekao je Pompeo. Pristaše BDS-a to osporavaju ističući da su protiv svih oblika rasizma.

Organizacija Human Rights Watch (HRW) sa sjedištem u SAD-u rekla je da je Pompeo lažno izjednačio mirnu potporu bojkotu Izraela s antisemitizmom.

"Umjesto da se bori protiv sustavnog rasizma i ekstremizma krajnje desnice u Sjedinjenim Državama, Trumpova administracija potkopava zajedničku borbu protiv pošasti antisemitizma izjednačavajući ga s mirnim zagovaranjem bojkota", rekao je Eric Goldstein, ravnatelj HRW-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 08:26