StoryEditor

SAD: ‘Svjedočimo nekoj vrsti šireg obračuna s rasizmom...‘

Piše D  /  15.06.2020., 09:06h

- Čini se da smo dosegli ključnu točku u preispitivanju priče tko smo to mi kao Amerikanci - kaže David Farber, profesor povijesti na kanzaškom sveučilištu.  

- Vidimo da se desetine, ako ne i stotine milijuna Amerikanaca muče s fundamentalnim pitanjem što učiniti s neugodnim i, budimo iskreni, nemoralnim aspektima naše povijesti.

Ali istodobno je potaknuto i nacionalno preispitivanje dijelova američke povijesti.  

Prosvjednici su se u nekoliko gradova okomili na spomenike generalima i političarima s robovlasničkog juga i, na primjer, u Richmondu oborili kip Jeffersona Davisa, predsjednika Konfederacije u vrijeme Američkog građanskog rata. 

- Simboli Konfederacije, mislim, izazivaju najviše podjela. Ali sve se širi diljem zemlje - nastavlja Farber. 

- U New Yorku su to spomenici Kolumbu, u Novome Meksiku kip konkvistadora koji je genocidna figura u očima tamošnjih Pueblo Indijanaca - rekao je. 

- Diljem SAD-a ima srednjih škola nazvanih po Johnu Calhounu - sedmom američkom potpredsjedniku koji je bio veliki zagovornik ropstva, kaže Farber. 

Farber napominje da se debata o simbolima Konfederacije odvija već godinama i da su borci za građanska prava 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća bučno prosvjedovali protiv činjenice da "hodaju ulicama nazvanim po rasistima i zagovornicima nadmoći bijele rase".

Steven White, profesor na sveučilištu Syracuse, rekao je da "ljudi sad šire razmišljaju o rasizmu u američkoj povijesti".

- Svjedočimo nekoj vrsti šireg obračuna s rasizmom - tvrdi. 

- Mislim da raste broj bijelih Amerikanaca koji obraćaju više pozornosti na to zašto još uvijek u zemlji postoji rasna nejednakost - rekao je, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 08:59