StoryEditor
nakon spaljivanja kurana

SAD: Švedska i Finska su spremne za ulazak u NATO, Turska: Švedska nema našu potporu

Piše hina  /  24.01.2023., 08:03h

Američki State Department danas je ocijenio da su Finska i Švedska spremne pridružiti se NATO-u nakon što je turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao da Švedska ne bi trebala očekivati ​​potporu Turske za svoje članstvo nakon prosvjeda u blizini turskog veleposlanstva u Stockholmu tijekom kojega je spaljen Kuran.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je novinarima da je spaljivanje knjiga koje su za mnoge svete čin dubokog nepoštovanja, dodajući da "nešto može biti zakonito, ali i vrlo loše".

Erdogan: Švedska ne može računati na tursku potporu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas je rekao da Švedska ne može računati na potporu Turske za ulazak u NATO nakon što je ekstremno desni političar spalio primjerak Kurana u Stockholmu.

"Ako ne pokažete poštovanje prema Republici Turskoj ili vjerskim uvjerenjima muslimana, onda ne možete dobiti nikakvu podršku od nas po pitanju NATO-a", rekao je Erdogan u Ankari. Švedskoj je potrebno odobrenje Turske da postane članica NATO-a. 

Rasmus Paludan, protuislamski političar i aktivist iz Danske održao je manji prosvjed u švedskoj prijestolnici u subotu i spalio Kuran blizu turskog veleposlanstva. Erdogan je kazao da je to "sramota".

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 01:21