StoryEditor
OBJAVLJENA SNIMKA

SAD srušio navodni špijunski balon, Kinezi se rugaju: ‘Pa od koga se vi možete obraniti...‘

Piše desk  /  04.02.2023., 21:43h

U američkim teritorijalnim vodama u Atlantskom oceanu u tijeku je operacija izvlačenja krhotina

Sjedinjene Američke Države u subotu su u blizini obale Karoline oborile navodni kineski špijunski balon. U američkim teritorijalnim vodama u Atlantskom oceanu u tijeku je operacija izvlačenja krhotina.

Savezna uprava za zrakoplovstvo i Obalna straža radile su na čišćenju zračnoga prostora i vode ispod balona. Televizijska snimka pokazala je malu eksploziju, nakon koje se balon počeo spuštati prema oceanu. Američki vojni zrakoplovi također su viđeni kako lete u blizini, a raspoređeni su i brodovi kako bi se pokrenula operacija izvlačenja, prenosi Jutarnji list.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena ranije u subotu priopćila je kako planira oboriti veliki kineski balon za koji se sumnja da nadzire američku vojsku - namjeravaju ga srušiti kad se bude nalazio iznad Atlantskog oceana, a pritom se nadaju kako će moći izvući i njegove ostatke, piše AP News.

Dužnosnici, koji su željeli ostati anonimni, tvrde kako je predsjednik Biden dao zeleno svjetlo za ovakvu operaciju.

- Sjedinjene Američke Države pobrinut će se za taj balon - rekao je Biden u subotu.

Balon je otkriven iznad Montane u srijedu gdje je u vojnoj bazi na sjeveru pohranjeno 150 interkontinentalnih balističkih projektila naoružanih nuklearnim bojnim glavama, po izvješću.

Balon je ponovno uočen u subotu ujutro iznad saveznih država Sjeverna i Južna Karolina dok se približavao obali Atlantika. Savezna uprava za zrakoplovstvo privremeno je zatvorila zračni prostor iznad obale spomenute regije, uključujući zračne luke u Charlestonu i Myrtle Beachu u Južnoj Karolini i Wilmingtonu u Sjevernoj Karolini. Zračni promet s toga područja preusmjeren je i izdano je upozorenje na kašnjenja zbog ograničenja letova.

Obalna straža savjetovala je mornarima da odmah napuste područje zbog američkih vojnih operacija "koje predstavljaju značajnu opasnost".

Operacija obaranja balona tempirana je tako da se može izvući što je moguće više krhotina prije nego što iste potonu u ocean. Pentagon je prethodno procijenio da je balon, koji leti na visini od oko 18.288 kilometara, "veličine tri školska autobusa".

- Svaka njegova krhotina bila bi nam vrlo značajna - rekli su.

Kad je prvi put u utorak bio obaviješten o balonu, Joe Biden htio ga je spustiti iznad kopna, ali dužnosnici Pentagona to su glatko odbili upozoravajući predsjednika na potencijalan rizik za ljude na zemlji koji bi, smatraju, "mogao nadmašiti procjenu potencijalnih kineskih obavještajnih dobitaka".

Kina uporno tvrdi kako je sporan balon zapravo "cepelin" za istraživanje vremenskih prilika koji je skrenuo s kursa. Pentagon je to odmah odbacio - kao i tvrdnju Kine da se ne koristi za nadzor i da ima samo ograničenu navigacijsku sposobnost.

Balon je primijećen iznad Montane, gdje se nalazi jedno od tri američka polja silosa za nuklearne projektile u zračnoj bazi Malmstrom. Pentagon je također potvrdio izvještaje o drugom balonu koji je letio iznad Latinske Amerike.

- Vjerujemo da je to još jedan kineski nadzorni balon - rekao je Pat Ryder, tajnik za tisak Pentagona.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na pitanje o drugom balonu.

A necenzurirani komentari na internetu u Kini uvelike odražavaju službeni stav kineske vlade koja tvrdi kako su "SAD rasplamsale situaciju". Neki su to iskoristili kao priliku za ruganje američkoj obrani, rekavši kako se ista "ne može obraniti ni od balona".

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 05:25