StoryEditor
iranska municija

SAD šalje zaplijenjeno iransko oružje, koje je bilo namjenjeno Jemenu, u Ukrajini

Piše fena  /  05.10.2023., 10:22h

Sjedinjene Države poslale su Ukrajini više od milijun komada iranske municije koja je zaplijenjena prošle godine u vodama Indijskog okeana, saopćila je američka vojska.

Američke snage mornarice godinama su zaplijenjivale oružje za koje se vjeruje da dolazi iz Irana za borce koje podržava Iran u Jemenu, a koje se obično prevozi ribarskim brodovima, prenosi AP. 

Glavni zapovjedni stožer SAD-a, koji je odgovoran za vojne operacije na Bliskom istoku, priopćio je da je Ukrajini poslano oko 1.1 milijun metaka kalibra 7.62 mm. Municiju koje potiče od Iranske revolucionarne garde, a bila je namijenjena snagama Hutija u Jemenu, zaplijenile su američke mornaričke snage u prosincu 2022. godine. 

- SAD je predan suradnji s našim saveznicima i partnerima na suzbijanju protoka iranske smrtonosne pomoći u regiji svim zakonitim sredstvima, uključujući sankcije SAD-a i UN-a, te zabranama - stoji u priopćenju glavnog stožera američkih snaga.

Malo je vjerojatno da će municija napraviti veliku razliku na ratištu u Ukrajini u vrijeme kada su oružje dugog dometa i sustavi protuzračne obrane na vrhu ukrajinske liste želja.

Zaplijenjena municija također vjerojatno neće ublažiti zabrinutost oko mogućeg zastoja u opskrbi Kijeva zapadnim oružjem.

Dnevnik.ba

07. svibanj 2024 19:12