Article_Top_970x250

SAD šalje dodatnih 3000 do 3500 vojnika na Bliski istok

ODLUČNA REAKCIJA BIJELE KUĆE

SAD šalje dodatnih 3000 do 3500 vojnika na Bliski istok

sij 04, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Pentagon je objavio da će Sjedinjene Države poslati između 3000 i 3500 dodatnih vojnika na Bliski istok pošto je u američkom napadu ubijen iranski general Kasem Sulejmani, kojega je Teheran obećao osvetiti.

Generala Kasema Sulejmanija, zapovjednika elitnih snaga Kudsa u sklopu Iranske revolucionarne garde, ubile su američke snage u bagdadskoj zračnoj ludi u petak, po nalogu američkog predsjednika i ta likvidacija pobudila je strahovanja od sukoba između dvoje neprijatelja.

Dodatni američki vojnici pripadaju snazi za brzu reakciju 82. zrakoplovne divizije koja je bila u stanju pripravnosti odmah nakon napada na američko veleposlanstvo u Bagdadu, rekao je glasnogovornik američkog ministarstva obrane.

"Ta će brigada biti raspoređena u Kuvajtu,  a mjera je primjerena i preventivna kao odgovor na pojačanu prijetnju na američke snage i postrojenja", rekao je glasnogovornik.

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei i predsjednik Hasan Rohani pozvali su na osvetu osobe koju SAD smatra opasnim neprijateljem.

"Iran i druge slobodni narodi regije će se osvetiti zločinačkoj Americi", zaprijetio je Rohani, dok su iranske vlasti brzo najavile Sulejmanijeva nasljednika Esamila Kaanija.

U napadu je ubijen i zapovjednik iračke milicije Abu Mahdi al-Muhandis, drugi čovjek Hašd al-Šaabija, većinski proiranske iračke paravojne snage.

Zapovjednici Haašda su pozvali svoje borce da budu spremni. Haašd je u sastavu iračkih snaga i borio se protiv džihadista uz vladu i antidžihadističke koalicije koju vodi Washington, ali danas neke njihove frakcije Amerika smatra prijetnjom.

Irak je naveo da se boji "razarajućeg rata" na svom terenu nakon zračnog napada u kojem su ubijeni ključni čovjek iranskog utjecaja na Bliskom istoku 

Irački parlament treba zasjedati u nedjelju i mogao bi preispitati iračko-američki sporazum o nazočnosti 52.000 američkih vojnika na iračkom tlu.

Irački šijitski vođa Moktada Sadr ponovno je mobilizirao Mehdijevu vojsku.

U Libanonu je proiranski Hezbolah obećao pravednu kaznu ubojicama.

U Jemenu, pobunjenici Huti, koje podržava Teheran, pozvali su na "brzu odmazdu".

Manje od godina dana do američkih predsjedničkih izbora i u situaciji kada Kongres nije obaviješten o napadu, prema riječima jednog zastupnika, u Washingtonu su podijeljena mišljenja, većina republikanaca je stala iza predsjednika Trumpa, ali demokrati su izrazili sumnje, prenosi Hina.

Dnevnik.ba