StoryEditor

SAD: Preminule pokapaju u masovne grobnice

Piše D  /  11.04.2020., 02:04h

S australskog kruzera koji je 16 dana bio usidren nedaleko od obale Urugvaja evakuirano je 112 australskih i novozelandskih putnika zaraženih virusom. Već su u zrakoplovu na čarter-letu prema Melbourneu. Brod je isplovio prema Antarktici još 15. ožujka, a na njemu su i dalje brojni turisti i više od 80 članova posade.

Jučer je broj zaraženih u SAD-u prešao pola milijuna, a gotovo 19 tisuća podleglo je bolesti. Ekonomski pad i nezaposlenost također su dramatično uzdrmali velik dio stanovništva. U San Diegu u Kaliforniji ljudi u automobilima više od 5 sati čekaju na otvaranje banke hrane, gdje im se u prtljažnike stavljaju hrana i druge potrepštine.

Ipak, u najteže pogođenom gradu, New Yorku, bilježi se usporavanje širenja zaraze. Predsjednik Donald Trump branio je svoje mjere i kazao da bi u slučaju primjene blagih mjera, poput onih u Švedskoj, umrlo dva milijuna Amerikanaca.

- Kao prvo, to je vrlo disciplinirana država. I druge zemlje pokušale su s takvim pristupom, Britanija je pokušala s logikom "imuniteta stada", pa ste vidjeli što se njima događa, i koliko ih je to bacilo unatrag. Sada i Švedska pati zbog svog pristupa. Da smo mi to napravili, tko zna koliko bi na kraju bilo mrtvih, poručio je.

Istanbul, Ankara i mnogi drugi gradovi u Turskoj uveli su dvodnenu potpunu blokadu. Do sada je u zemlji na snazi bila preporuka za mlađe od 20 i starije od 65 da ne izlaze iz domova. Ukupno je u Truskoj do sada umrlo više od tisuću ljudi.

Kao da opasnost od koronavirusa nije dovoljna, u Kongu su zabilježeni novi slučajevi mnogo smrtonosnije ebole. Država je uskoro trebala proglasiti kraj 18-mjesečne borbe s virusom koji je odnio tisuće života i od kojega umire otprilike svaki drugi zaraženi.

U vrijeme Uskrsa diljem svijeta otkazane su sve javne procesije, no ipak nije tako u Nikaragvi, u gradu Masatepeu, gdje su stanovnici odlučili održati tradicionalnu priredbu, bez socijalnog distanciranja, piše hrt.hr.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 06:14