StoryEditor

SAD pregovara o povlačenju američke vojske iz Afganistana

Piše D  /  25.08.2019., 08:08h

Deveti krug pregovora Amerikanaca i afganistanskih pobunjenika počeo je u četvrtak. Pregovori su se trebali nastaviti u petak, ali su "obje strane odlučile odgoditi ih za subotu", rekao je glasnogovornik talibana Suhail Shaheen, izvijestivši o "drugim obvezama".

"Ostvarili smo pomak (u četvrtak) i sada razgovaramo o provedbenom mehanizmu i o nekim tehničkim pitanjima", rekao je za France Presse.

"Dogovorit ćemo se kada usuglasimo ta pitanja", dodao je Shaheen.

"Iznijet ćemo ga medijima i predstavnicima zemalja koje graniče s Afganistanom, Kine, Rusije i Ujedinjenih naroda", dodao je.

Amerikanci i afganistanski pobunjenici su u subotu odbili pisanje medija da se razgovaralo o formiranju prijelazne vlade u kojoj bi bili i talibani.

Shaheen je na Twitteru nazvao te informacije "lažnima".

"Kao što je već ranije rekao talibanski glasnogovornik, nismo razgovarali o prijelaznoj vladi", rekao je američki izaslanik Zalmay Khalilzad na Twitteru. "Odluke o vladi donijet će sami Afganistanci u okviru međuafganistanskih pregovora".

Po dogovoru koji se iščekuje predviđa se povlačenje više od 13.000 američkih vojnika iz Afganistana, uz vremenski plan povlačenja. To je glavni zahtjev talibana koji bi se zauzvrat obvezali da na teritoriju koji nadziru više neće biti "terorističkih" organizacija.

Washington se nada da će mirovni ugovor s talibanima zaključiti od 1. rujna, prije afganistanskih izbora predviđenih u istom mjesecu i američkih predsjedničkih izbora 2020, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 15:44