StoryEditor

SAD povlači iz Venezuele kompletno diplomatsko osoblje

Piše D  /  12.03.2019., 08:03h

"Ta odluka odraz je pogoršanja stanja u Venezueli kao i procjene da je nazočnost diplomatskog osoblja u američkom veleposlanstvu postala ograničenje za politiku SAD-a", napisao je Pompeo na Twitteru.

Nije rekao kada će točno osoblje biti povučeno iz veleposlanstva u Caracasu.

Predsjednik Venezuele objavio je 23. siječnja prekid diplomatskih veza sa Sjedinjenim Državama, koje su priznale oporbenog vođu Juana Guiadoa za privremenog predsjednika zemlje, i naredio odlazak svih njihovih diplomata.

Smatrajući da Maduro nema legitimitet, Washington je odbio poslušati ali je ipak dan kasnije povukao svo osoblje koje nije nužno i savjetovao svih američkim državljanima u Venezueli da napuste zemlju.

Novi prosvjedi na opoziv oporbe sazvani su u utorak u Venezueli, kada je ponovno proglašen neradni dan jer i dalje u zemlji nema struje.

Nacionalna skupština kojom dominira oporba proglasila je u ponedjeljak "stanje uzbune" u Venezueli nakon 100 sati bez struje.

Uredbu je predao parlamentu njegov predsjednik Juan Guaido, ujedno i samoproglašeni privremeni predsjednik kojega je priznalo pedesetak zemalja

Unatoč polaganom vraćanju struje u nekoliko četvrti u Caracasu, stanje je i dalje kaotično za većinu stanovništva.

Struje u većini zemlje i dalje ima samo mjestimice nakon što je nestala u četvrtak, a predsjednik Nicolas Maduro za to je okrivio sabotažu glavne hidroelektrane u zemlji uz potporu SAD-a.

Njegovi kritičari inzistiraju da je to posljedica više od deset godina korupcije i lošeg upravljanja.

Vlasti još nisu posve objasnile zašto je došlo do nestanka struje i kada bi uzrok mogao biti otklonjen.

Dnevnik.ba

 

19. travanj 2024 12:38