Article_Top_970x250

SAD poručio Kosovu: “Olako shvaćate naše prijateljstvo!”

traže ukidanje carina

SAD poručio Kosovu: “Olako shvaćate naše prijateljstvo!”

velj 14, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Amerikanci se vrlo jasno zalažu za ukidanje kontroverznih carina na robu iz Srbije i BiH.

Ukinite te ogromne carine na proizvode koje uvozite iz Srbije i Bosne i Hercegovine, poručila je američka administracija u utorak kosovskim vlastima. Najveći protivnik ukidanja carina od samog je početka bio kosovski premijer Ramush Haradinaj.

On je još jučer govorio da ih odbija ukinuti unatoč američkim željama, ali onda su prištinski mediji napisali da je on ipak spreman razmotriti ukidanje carina na uvoz robe iz Srbije, i to ako “netko od ministara to pitanje uvrsti u dnevni red”. Iza ove uvijene izjave krije se, kako to tumače mediji u regiji, najava povlačenja odluke o rekordnom oporezivanju uvoza iz Srbije koju i najveći prijatelji Kosova Amerikanci smatraju itekako kontroverznom.

Dačić: Trump je naša šansa

Već mjesecima Sjedinjene Države od Kosova traže da maknu visoke 100-postotne carine koje su u studenom 2018. vlasti ove zemlje uvele kao osvetu zbog toga što je Srbija spriječila ulazak Kosova u članstvo Interpola.

U utorak je administracija Donalda Trumpa poslala Prištini zahtjev da ukinu carine te su u pismu napisali da je zbog njih spriječena suradnja s kosovskim vlastima. Otkazan je i dolazak američkog generala Timothyja Orra.

“Nevjerojatno je da poslije svega što smo zajedno napravili Kosovo tako olako shvaća naše prijateljstvo da ignorira naš savjet”, napisali su u pismu Amerikanci Kosovarima.

– Mi smo američkom veleposlaniku objasnili našu poziciju, rekli da volimo Ameriku, ali da se nećemo pokoriti Srbiji i Rusiji – rekao je Haradinaj prekjučer na te oštre riječi koje su Prištini uputili Amerikanci te je najavio da će carine ukinuti kada Srbija prizna Kosovu.

Nakon toga mediji su jučer izvijestili da se premijer ipak predomislio.

Odnos Kosova prema SAD-u, Srbiji i carinama dobio je i dnevnopolitičke konotacije na Kosovu. Naime pragmatični predsjednik Hashim Thaci zalaže se za ukidanje carina, jer to traže Amerikanci, ali zalaže se i za razmjenu teritorija sa Srbijom nakon čega bi ta zemlja priznala Kosovo. Haradinaj za promjene kosovskih granica ne želi ni čuti.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stalno ponavlja da želi da se carine što prije ukinu i da se nastavi dijalog dviju strana. Prije nekoliko dana šef srbijanske diplomacije Ivica Dačić rekao je da se kosovski problem treba riješiti dok je Trump na vlasti u SAD-u, a ne kada je preuzme neki drugi lider koji će, misli Dačić, prema Srbiji biti znatno stroži.

Vol i Jupiter

Odbaci li Kosovo carine, a mogućnost da se to dogodi jučer je otvorena, ostat će zapamćeno da je to omogućio pritisak američke administracije koja je u međunarodnoj areni poznata baš po protekcionizmu i trgovinskom ratu prije svega s Kinom.

– Ja sam čovjek carina – rekao je Donald Trump nedavno. No iako SAD carinama tjera druge da mijenjaju ponašanje, to ipak nije dopušteno njegovim saveznicima.

Dnevnik.ba