StoryEditor

SAD odobrio prodaju oružja Tajvanu vrijednosti 360 milijuna dolara

Piše fena  /  19.06.2024., 11:12h

Američki State Department odobrio je prodaju bespilotnih letjelica i projektila Tajvanu za procijenjenih 360 milijuna dolara, priopćeno je iz Agencije za obrambenu i sigurnosnu suradnju Pentagona.

Sjedinjene Države zakonski su obavezne Tajvanu osigurati sredstva da se obrani uprkos nedostatku službenih diplomatskih veza.

Kina je pojačala vojni pritisak na Tajvan, uključujući organiziranje ratnih vježbi oko otoka prošlog mjeseca nakon inauguracije Lai Ching-tea za predsjednika.

Prodaja američkog oružja "pomoći će u poboljšanju sigurnosti Tajvana i pomoći u održavanju političke stabilnosti, vojne ravnoteže i ekonomskog napretka u regiji", priopćila je Agencija Pentagona u odvojenim izjavama, prenosi Reuters.

Prodaja uključuje protupješačko i protuoklopno lebdeće streljivo Switchblade 300 i pripadajuću opremu za procijenjenu cijenu od 60,2 milijuna dolara, te bespilotne letjelice ALTIUS 600M-V i pripadajuću opremu za procijenjenu cijenu od 300 milijuna dolara.

Tajvansko ministarstvo obrane izrazilo je zahvalnost, posebno za napore SAD-a da povećaju prodaju oružja otoku. Tajvan se više puta žalio na kašnjenje isporuka.

Dnevnik.ba

17. srpanj 2024 16:26