StoryEditor

SAD obustavlja gradnju zida na granici s Meksikom, višak novca vraća se vojsci

Piše D  /  01.05.2021., 10:05h

Bivši američki predsjednik Donald Trump još 2019. godine započeo je projekt izgradnje zida na granici s Meksikom. U tu svrhu Trump je u Sjedinjenim Američkim Državama proglasio izvanrednu situaciju koja mu je omogućila preusmjeravanje novca iz drugih fondova za izgradnju ovog zida.

Jedan od dijelova društva koji je u tom projektu pretrpio najveću štetu jest američka vojska čiji su sredstva iz proračuna preusmjerena na gradnju ovog projekta.

Međutim, nakon odlaska Trumpa, Joe Biden je prvog dana svog mandata donio odluku o "zamrzavanju" projekta te je naredio reviziju i ispitivanje načina financiranja i ugovaranja poslova.

"Ministarstvo obrane nastavit će s otkazivanjem svih projekata vezanih za gradnju zida na granici s Meksikom. Projekti su plaćeni našim sredstvima koja su prvobitno namijenjena za vojne misije, škole, inostrane vojne projekte, kao i financiranje Nacionalne garde", stoji u priopćenju Pentagona, prenosi Klix.ba.

Za sada nije poznato koliko će se točno financijskih sredstava vratiti vojsci, ali stručnjaci procjenjuju da se radi o nekoliko milijardi dolara. Ovaj novac američka vojska će iskoristiti za završavanje ostalih planiranih građevinskih vojnih projekata te održavanje postojećih koji su u mandatu Donalda Trumpa potpuno zanemareni.

Trumpovo preusmjeravanje vojnih financijskih sredstava za gradnju zida 2019. godine kritizirali su i brojni političari te su naglasili kako ovakva odluka ugrožava nacionalnu sigurnost i interese SAD-a. Također, zastupnici su kritizirali Trumpa i zbog toga što za donošenje ove odluke nije tražio suglasnost Kongresa SAD-a.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 02:31