StoryEditor
vozila Bradley

SAD: "Nudimo Hrvatskoj naše gusjeničare još od 2017. godine, naša ponuda istječe u siječnju"

Piše hina  /  08.12.2021., 21:47h
Sjedinjene Države su danas objavile da iduće godine istječe ponuda Hrvatskoj za nabavu borbenih vozila Bradley, na kojima ustraje predsjednik Zoran Milanović kritizirajući vladu da zanemaruje kopnenu vojsku, dok ulaže golemi novac u modernizaciju borbenog zrakoplovstva.

Milanović, ujedno vrhovni zapovjednik vojske, optužio je vladu da je bez ikakva obrazloženja odustala od nabave američkih gusjeničara, a od Francuske kupuje 12 rabljenih višenamjenskih aviona Mirage koji bi trebali zamijeniti dotrajale ruske Migove-21.

"Program nabave Bradleyja nudimo Hrvatskoj od 2017."

Sjedinjene Države su Hrvatskoj ponudile nabavu 84 tzv. ubojice tenkove, sufinanciranje kupnje, pomoć u školovanju i održavanju vozila te nadogradnju u domaćoj tvrtki Đuro Đaković. 

"Program nabave Bradleyja nudimo Hrvatskoj od 2017. SAD daje Hrvatskoj 45 milijuna dolara kao pomoć u financiranju programa i ponudu smo produžavali koliko je bilo moguće. Nakon siječnja 2022. daljnja produženja neće biti moguća", priopćilo je američko veleposlanstvo u Zagrebu.

"Druge mogućnosti za dostizanje sposobnosti koje propisuje NATO postoje, ali su skuplje. Bradleyji koji se nude Hrvatskoj zadovoljavaju i hrvatske obrambene potrebe i ispunjavanje ciljeva NATO-a", dodaje se u priopćenju.

Milanović je krajem studenoga pozdravio nabavu Rafalea, ali je kritizirao skok cijene s 990 na gotovo 1.2 milijarde eura, dok se američki sustavi "praktički poklanjaju".

Upozorio je da je stanje u kopnenim snagama neodrživo, a vlada, koja je najavljivala kupnju Bradleyja, odustala je od toga "bez ikakva obrazloženja". 

SAD ih planira zadržati još nekoliko desetljeća

Odbacujući njegove kritike, premijer Andrej Plenković je ustvrdio da je s Francuzima sklopljen "normalan posao" i da predsjednik "zamajava javnost". "Sve su to tlapnje onih koji bi željeli, valjda iz ljubomore, dovesti u pitanje sjajan posao jačanja HRZ-a i hrvatske vojske", rekao je Plenković početkom prosinca.  

SAD trenutno koristi više od 2000 Bradleyja i više od 500 su ista vozila kakva se nude Hrvatskoj.

Imaju oko 70 posto istih dijelova kao i ostali Bradleyji u američkom voznom parku, što nudi očitu sigurnost u smislu dugoročne dostupnosti rezervnih dijelova i opreme, navodi veleposlanstvo.

Vozila, koja se mogu unaprijediti, američka kopnena vojska namjerava zadržati još nekoliko desetljeća.

Dnevnik.ba

24. svibanj 2022 03:55