StoryEditor
čeka se odobrenje kongresa

SAD naoružava Tajvan, očekuje se više od milijardu dolara vojne pomoći

Piše desk  /  30.08.2022., 13:38h

Administracija američkog predsjednika Bidena namjerava službeno zatražiti od Kongresa da odobri prodaju oružja Tajvanu u vrijednosti od 1,1 milijardu dolara.

Usprkos napetostima između Narodne Republike Kine i Tajvana, dužnosnici Sjedinjenih Američkih Država potvrdili su kako će i dalje nastaviti pružati podršku Tajvanu.

U sklopu vojne pomoći koju bi trebao odobriti Kongres trebalo bi se nalaziti 60 protubrodskih projektila i 100 raketa zrak-zrak.

Kada je riječ o detaljima, Amerika bi na Tajvan poslala 60 projektila AGM-84L Harpoon Block II za 355 milijuna dolara, 100 taktičkih projektila zrak-zrak AIM-9X Block II Sidewinder za 85,6 milijuna dolara, a vojna pomoć bi trebala sadržavati i 654,4 milijuna dolara vrijedan ugovor o proširenju radarskog sustava, piše Politico.

Rakete Sidewinder koje bi Washington isporučio poslužile bi za naoružavanje tajvanskih borbenih aviona F-16 američke proizvodnje.

"Nakon što Bidenova administracija formalizira obavijest Kongresu, demokrati i republikanci u Senatskom odboru za vanjske poslove i Komitetu za vanjske poslove morat će odobriti dokument prije nego što se na njega stavi potpis", navodi list, prenio je Klix.ba.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 12:24