StoryEditor
smirivanje tenzija

SAD: Kosovo ima zakonsku obvezu bez odlaganja formirati Zajednicu srpskih općina

Piše desk  /  07.11.2022., 11:29h

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Prištini oglasilo se priopćenjem povodom posljednjih događaja vezanih za povlačenje Srba iz organa vlasti na Kosovu.

Sjedinjene Američke Države pridružuju se Europskoj uniji tražeći od kosovskih vlasti da poštuju svoje obveze bez odlaganja, uključujući i formiranje Zajednice srpskih općina, priopćilo je Američko veleposlanstvo u Prištini.

Naveli su da to znači momentalno produženje procesa preregistracije vozila i suspenziju bilo koje kaznene mjere protiv vlasnika registracijskih tablica KM dok se pitanje registracijskih tablica ne riješi u dijalogu, ali i hitan početak pregovora za formiranje Zajednice općina sa srpskom većinom.

"Skupština Kosova je ratificirala Bruxelleski sporazum, a Ustavni sud Kosova je odlučio da se Zajednica osnuje, što njeno osnivanje čini zakonskom obvezom za Kosovo. Kontinuirani neuspjeh Kosova da provede ovu obvezu krši vladavinu zakona i šteti ugledu i kredibilitetu Kosova", istaknuli su iz američkog veleposlanstva.

SAD je, kako se navodi, suglasan s Europskom unijom da nedavni događaji u vezi odnosa između Kosova i Srbije predstavljaju veliku zabrinutost i ugrožavaju značajan napredak postignut u dijalogu uz posredovanje EU.

Također, istaknuli su da povlačenje Srba iz kosovskih institucija nije rješenje za trenutne sporove i ima potencijal da dodatno eskalira tenzije na terenu.

"Sve uključene strane moraju poduzeti korake da smanje tenzije i osiguraju mir i stabilnost na terenu. Akcije i retorika koji povećavaju mogućnost nasilja izlažu nepotrebnom riziku nevine živote i živote međunarodnih mirovnih snaga na terenu. Stoga se Sjedinjene Države pridružuju EU pozivajući predstavnike Srbije i kosovske Srbe da ispoštuju svoje obveze iz dijaloga i vrate se u kosovske institucije kako bi ispunile svoje dužnosti, uključujući policiju, pravosuđe i lokalne administracije", navodi se u priopćenju Veleposlanstva SAD-a.

Poručuju da je odgovornost na obje strane da jamče mir i stabilnost.

"Akcije, kao što su paljenje automobila ili zastrašujuća retorika, neprihvatljive su i potaknut će odgovarajući odgovor međunarodne zajednice. Pozivamo ih da izaberu put dijaloga i suzdrže se od akcija koje bi dovele do nasilja i konfrontacije", upozorili su iz veleposlanstva.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 06:34