StoryEditor
rat u ukrajini

SAD: "Kina razmišlja o slanju oružja Rusiji, ona ima kapacitet promijeniti tijek rata"

Piše desk  /  25.02.2023., 12:17h

Kina razmišlja o slanju dronova i streljiva Rusiji za rat u Ukrajini, objavili su američki dužnosnici koji se pozivaju na obavještajne podatke. Ne čini se da je Peking još donio konačnu odluku i nema dokaza da je došlo do bilo kakvog slanja oružja, navode.

Međutim, pregovori između Rusije i Kine o cijeni i oružju su u tijeku, javlja CNN. Ova vijest dolazi u trenutku kada ruska vojska ubrzano troši svoje zalihe streljiva. 

Rusija je u više navrata tražila dronove i streljivo od Kine, navode izvori, a kinesko je vodstvo tijekom proteklih mjeseci aktivno raspravljalo o tome hoće li ili ne poslati ključnu pomoć Rusiji, navodi se. 

"Kina ima kapacitet promijeniti tijek rata"

Američki obavještajci vjeruju da je Kina u ovom trenutku naklonjena opciji da pomogne Rusiji unatoč tome što je jučer pozvala na mirovne pregovore i pozvala zaraćene strane da prekinu napade na civile. 

Američki izvori kažu da bi opskrba dronovima i streljivom vjerojatno bila namijenjena za malokalibarsko oružje poput ručnog, a ne za veće topništvo. 

Pomoć koja se razmatra sastoji se od 122-milimetarskih i 152-milimetarskog streljiva, kojih Rusiji sve više nedostaje jer rat vodi uglavnom topništvom, citirao je Washington Post američke obavještajce.

"Kina ima kapacitet promijeniti tijek rata", kaže visoki dužnosnik američke administracije.

Biden: Ako Kina krene sa slanjem oružja Rusiji, mi ćemo odgovoriti

Ako bi Kina krenula sa slanjem oružja Rusiji, to bi bio prvi put da je Peking pružio vojnu pomoć u sukobu unatoč opetovanim upozorenjima iz SAD-a.

Joe Biden je jučer rekao da ne očekuje veliku inicijativu Kine za isporuku oružja Rusiji. Na pitanje hoće li neka buduća potpora prijeći tzv. crvenu liniju, Biden je rekao da će SAD u tom slučaju odgovoriti.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u da bi Kina mogla pružiti vojnu pomoć kako bi pomogla Rusiji u ratu u Ukrajini.

Blinken je potvrdio da SAD ima informacije da Kina razmatra hoće li Rusiji dati pomoć, koja bi mogla uključivati oružje, za rat u Ukrajini.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 12:30