StoryEditor

SAD izručile BiH Adema Kostrjevca, pripadnika tzv. Armije RBiH

Piše D  /  19.06.2020., 08:06h

Protiv Kostrjevca je Posebni odjel za ratne zločine podigao optužnicu, nakon što je 2015. godine otkriven i lociran u suradnji s partnerskim institucijama u SAD, te ispitan u svojstvu osumnjičenog. Nakon podizanja optužnice, proveden je postupak za njegovo izručenje pravosuđu BiH, javlja Dnevni avaz.

Foto: Dnevni avaz

Posebni odjel za ratne zločine tragao je za Kostrjevcem koji se tereti da je tijekom 1992. godine, na području Zvornika, u svojstvu pripadnika Armije RBiH, počinio ratni zločin protiv civila, odnosno silovanje i seksualno zlostavljanje žrtve srpske nacionalnosti.

Kako su naveli iz Tužiteljstva BiH, ovaj zločin uzrokovao je gubitak trudnoće žrtve, koja je bila u poodmakloj trudnoći.

Foto: Dnevni avaz

Nakon izručenja, pokrenute su aktivnosti na određivanju pritvora za optuženog.

Tužiteljstvo BiH se zahvalili partnerskim institucijama u Sjedinjenim Državama, Ministarstvu pravde (DOJ), na suradnji i pomoći u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina, kao i partnerskim policijskim agencijama u BiH, koje su sudjelovale u aktivnostima na izručenju ovog optuženog pravosuđu BiH.

Tužiteljstvo BiH traga za više desetaka osumnjičenih za ratne zločine, za koje postoje saznanja da se nalaze u inozemstvu i inzenzivno se poduzimaju aktivnosti za njihov pronalazak i izručenje pravosuđu BiH.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 12:10