StoryEditor

SAD IZGUBILE STRPLJENJE: Suspendiran Memorandum o razumijevanju sa ZDK

Piše D  /  02.07.2021., 10:07h

Klix prenosi u cijelosti pismo koje je američki veleposlanik Eric Nelson uputio kantonalnom premijeru Mirnesu Bašiću i predsjedavajućem kantonalne Skupštine Ćazimu Huskiću, a u kojem je obrazložio zašto je Memorandum suspendiran.

"Poštovani premijeru Bašić i predsjedavajući Huskić, Veleposlanstvo Sjedinjenih Država donijela je odluku da odmah suspendira Memorandum o razumijevanju potpisan s Vladom Zeničko-dobojskog kantona.

Memorandum se odnosio na suradnju u borbi protiv korupcije posredstvom programa našeg višeg savjetnika za borbu protiv korupcije. Nedavno usvajanje amandmana na Zakon o Ministarstvu unutrarnjih poslova kojima se ograničava nezavisnost policije, transparentno i dobro upravljanje, pravna sigurnost te vladavina zakona dovelo je do zaključka u Veleposlanstvu SAD da Vlada Zeničko-dobojskog kantona neće biti pouzdan partner u borbi protiv korupcije.

Ostajemo posvećeni promoviranju demokracije, transparentnosti, odgovornosti i demokratskog upravljanja u Bosni i Hercegovini i cijelom Zapadnom Balkanu, u skladu sa standardima koje zemlje regiona moraju zadovoljiti kako bi osigurale ostvarenje ciljeva za napredovanje na europskom putu.

Kao pokazatelj ovakve posvećenosti, predsjednik Joe Biden potpisao je novu Izvršnu uredbu kojom se proširuju kriteriji za uvrštavanje na listu sankcija, sve kako bi se odgovorilo na postojeće izazove poput korupcije i ostalih radnji koje opstruira ključne institucije i međunarodne sporazume, uključujući nove sporazume i institucije", poručio je američki veleposlakin Eric Nelson.

Dnevnik.ba

29. lipanj 2022 11:57