StoryEditor
isil-ov napad

SAD: Imamo podatke koji potvrđuju da je napad u Moskvi izvela Islamska država

Piše desk  /  23.03.2024., 09:07h

SAD imaju obavještajne podatke koji potvrđuju odgovornost Islamske države za smrtonosnu pucnjavu na koncertu u blizini Moskve, izjavila su dva američka dužnosnika. Dužnosnici su rekli i da su SAD upozorile Rusiju na mogućnost napada.

- Ranije ovog mjeseca, američka vlada je imala informacije o planiranom terorističkom napadu u Moskvi, koji bi mogao biti usmjeren na velika okupljanja, uključujući koncerte, što je potaknulo State Department da javno upozori Amerikance u Rusiji. 

Američka vlada također je podijelila ove informacije s ruskim vlastima u skladu sa svojom dugogodišnjom politikom „dužnosti upozorenja“ - rekla je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Adrienne Watson.

Ubijeno je više od 60 ljudi, a 145 ranjeno u petak kada su maskirani naoružani napadači otvorili vatru iz automatskog oružja na posjetitelje koncerta u blizini Moskve u jednom od najsmrtonosnijih napada na Rusiju u posljednjim desetljećima.

Islamska država, militantna grupa koja je nekad tražila kontrolu nad dijelovima Iraka i Sirije, preuzela je odgovornost za napad, objavila je agencija te grupe Amaq na Telegramu.

Planovi za napad

Veleposlanstvo SAD u Rusiji upozorilo je 8. ožujka da "ekstremisti" imaju neposredne planove za napad u Moskvi, nekoliko sati nakon što su ruske sigurnosne službe rekle da su osujetile pucnjavu u sinagogi koju je planirala ćelija Islamske države.

Veleposlanstvo, koje je više puta pozvala sve građane SAD da odmah napuste Rusiju, nije dalo više detalja o prirodi prijetnje, ali je reklo da bi ljudi trebali izbjegavati koncerte i gužve te biti svjesni svoje okoline.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 20:27