Article_Top_970x250

SAD: Imamo naznake da je Asad ponovno koristio kemijsko oružje

rat u siriji

SAD: Imamo naznake da je Asad ponovno koristio kemijsko oružje

svibnja 22, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Profimedia

Američki State Department objavio je u utorak da imaju naznake da je vladajući režim Bašara al-Asada koristio kemijsko oružje, uključujući i klor, na sjeverozapadu Sirije, te da će Washington i njegovi saveznici reagirati brzo i na odgovarajući način.

"Nažalost, imamo naznake da je Assadov režim ponovno koristio kemijsko oružje, uključujući navodni napad klorom na sjeverozapadu Sirije 19. svibnja. Još uvijek prikupljamo informacije o tom incidentu, ali ponavljamo naše upozorenje da će SAD i njegovi saveznici reagirati brzo i na odgovarajući način ako je Assadov režim koristio kemijsko oružje", priopćila je glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus.

Ona je kazala da je navodni napad kemijskim oružjem dio oružane kampanje snaga sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, te da se time krši primirje u pokrajini Idlib gdje se nalazi nekoliko milijuna civila.

"Napadi režima protiv zajednica na sjeverozapadu Sirije moraju prestati. SAD ponavlja upozorenje, koje je predsjednik Donald Trump prvi puta objavio u rujnu 2018., da bi napad na demilitariziranu zonu u Idlibu zaprijetio destabilizaciji regije", kaže se u priopćenju State Departmenta.

Za vrijeme Trumpova predsjednikovanja SAD su dva puta bombardirale Siriju, u travnju 2017. i u travnju 2018., zbog navodnog korištenja kemijskog oružja od strane Assadovog režima.

Dnevnik.ba

Povezane Vijesti

Article_Bottom_970x250