StoryEditor
problemi s hutima

SAD i Velika Britanija pokrenuli napade na više gradova u Jemenu, poginulo 11 ljudi

Piše desk  /  12.03.2024., 09:26h

Glasnogovornik jemenske međunarodno priznate vlade priopćio je Reutersu da su zračni udari koji se pripisuju američko-britanskoj koaliciji pogodili lučke i male gradove na zapadu te zemlje.

Tom prilikom je stradalo je 11 osoba, a ranjeno ih je 14 dok su branili trgovačke brodove.

Prijavljeno je najmanje 17 zračnih napadaja u zemlji, uključujući glavni lučki grad Hodeidah i luku Ras Isa, prema Al Masiri, glavnoj televizijskoj kući koju vode Huti. Udari dolaze samo nekoliko dana nakon prvih civilnih žrtava i gubitka plovila otkako su Huti koje podržava Iran počeli napadati trgovačke brodove u studenom u znak solidarnosti s Palestincima koje napada Izrael.

Napadi se također podudaraju s prvim danom svetog islamskog mjeseca ramazana, razdoblja posta za muslimane. Uprkos odmazdi američko-britanske koalicije i drugih mornarica, Huti su pojačali svoju kampanju napada na trgovačke brodove u jednom od najprometnijih plovnih puteva na svijetu.

Potonuće Rubymara

Huti su u srijedu u napadu u luci Adena ubili tri člana posade grčkog broda True Confidence koji je plovio pod zastavom Barbadosa. To se dogodilo nekoliko dana nakon potonuća teretnog broda Rubymar, koji je potonuo otprilike dva tjedna nakon što ga je 18. veljače pogodio hutistički projektil.

Mnogi brodovi sada idu na duža i skuplja putovanja oko afričkog Rta dobre nade kako bi izbjegli opasnu rutu kroz Adenski zaljev i Crveno more do Sueskog kanala - što dodatno povećava troškove prijevoza. Prema televizijskoj izjavi vojnog glasnogovornika grupe Jahja Sare, Huti su rano jutros gađali i ono što je opisano kao "američki brod Pinocio" u Crvenom moru.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 08:53