StoryEditor
vize

SAD donijele odluku o uvozu radne snage iz BiH: Radne vize H-2A i H-2B od sada dostupne državljanima BiH

Piše desk  /  09.11.2021., 20:55h
Ministarstvo unutarnjih sigurnosti SAD-a u konzultaciji sa State Departmentom donijelo je odluku o proširenju liste zemalja koje mogu sudjelovati u viza programima H-2A i H-2B, a među njima se našla i Bosna i Hercegovina.

Detalji odluke Ministarstva bit će objavljeni 10. studeni, a kako je priopćeno iz Ministarstva unutarnjih sigurnosti na listu će se dodati šest zemalja.

"Odjel za unutarnju sigurnost posvećen je radu s našim partnerima kako bi osigurao da kompanije u SAD-u mogu popuniti radna mjesta na privremenim i sezonskim poslovima za koje američki radnici nisu dostupni", rekao je tajnik Alejandro Mayorkas, prenosi Klix.

"Dodavanjem šest novih zemalja omogućit će se njihovim državljanima da se prijave za privremeni rad u SAD-u", priopćeno je.

Prema informacijama, odlukom Ministarstva unutarnje sigurnosti rad kroz dva vizna programa bit će omogućen državljanima Bosne i Hercegovine, Republike Cipar, Dominikanske Republike, Haitija, Mauricijusa i Svete Lucije.

S druge strane, državljani Moldavije više neće moći pristupiti H-2A programu jer ova zemlja više ne ispunjava uvjete za ovaj vizni režim.

Ukupno, državljani 85 zemalja imaju pravo sudjelovanja u H-2A programu, a državljani 86 zemalja imat će pravo sudjelovanja u H-2B programu u narednoj godini.

Više detalja o viznom programu H-2A mogu se pronaći na sljedećem linku. Također, detalji programa H-2B dostupni su na službenoj stranici zaduženoj za izdavanje viznog režima.

Dnevnik.ba

29. veljača 2024 01:06