Article_Top_970x250

SAD: Diplomati na Kubi vjerojatno su obolijevali od usmjerene frekvencije

izvješće

SAD: Diplomati na Kubi vjerojatno su obolijevali od usmjerene frekvencije

pro 06, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

"Usmjerena" radijska frekvencija najvjerojatnije je objašnjenje misterioznih simptoma koje su imali američki diplomati u američkom veleposlanstvu u Havani, objavila je u subotu američka vlada.

Čini se da simptomi odgovaraju "učincima energije usmjerene pulsirajuće radijske frekvencije", navodi se u izvješću Nacionalne akademije za znanost i inženjerstvo.

Američki diplomati u nekim predstavništvima svoje zemlje žalili su se na mučnine, glavobolje, vrtoglavice i druge neobjašnjive simptome.

"Sindrom Havana" dugo je vremena bio predmet intenzivnih spekulacija zbog prirode simptoma i lokacija veleposlanstva, poput Kube i Kine, te šutnje američke vlade.

Izvješće objavljeno u subotu prvi je put da je Washington službeno ponudio objašnjenje, iako ne definitivno.

Američki državni tajnik Mike Pompeo u listopadu je rekao da su "značajna sredstva američke vlade" usmjerena u rješavanje tog misterija kojim je više od 40 državnih zaposlenika bilo pogođeno od 2016. do 2018.

State Department je u lipnju 2018. objavio da je vratio neke diplomate iz kineskog grada Guangzhoua zbog sličnih simptoma.

Osim što je izvješće spomenulo usmjerenu radijsku frekvenciju ono je ostavilo otvorenim i "mogućnost više povezanih faktora, među kojima psihološke i socijalne faktore".

"Drago nam je da je ovo izvješće sada objavljeno i može pružiti dodatne podatke i analize koje mogu pomoći da dođemo da zaključka o tome što se dogodilo", citirao je New York Times State Department.

Dnevnik.ba