SAD će Ukrajini poslati još 450 milijuna dolara sigurnosne pomoći, šalju im i dalekometne raketne sustaveTWITTER
StoryEditor
HIMARS

SAD će Ukrajini poslati još 450 milijuna dolara sigurnosne pomoći, šalju im i dalekometne raketne sustave

Piše hina  /  24.06.2022., 08:06h

Sjedinjene Države poslat će Ukrajini dodatnih 450 milijuna dolara sigurnosne pomoći, uključujući još dalekometnih raketnih sustava, navode američki dužnosnici za Reuters.

Ruske snage napreduju na istoku Ukrajine u pokušaju da zauzmu industrijsko središte poznato kao Donbas, a ukrajinske snage istovremeno su zabrinute da će biti opkoljene.

Jedan od dužnosnika je naveo, pod uvjetom da ostane anoniman, da će objava o slanju pomoći doći kasno u četvrtak, a očekuje se da će najnoviji paket uključivati četiri dodatna raketna sustava visoke pokretljivosti (HIMARS).

Dužnosnik navodi da bi detalji oko pomoći mogli promijeniti u zadnji trenutak.

Ukrajina je već prethodno objavila da su primili prvu pošiljku HIMARS-a, za koji se Kijev nada da bi mogao pomoći preokrenuti omjer snaga u višemjesečnoj borbi.

Najnoviji paket dolazi nakon što je administracija predsjednika Joea Bidena prošlog tjedna najavila prvu dostavu vojne pomoći od milijardu dolara za Ukrajinu, a koja uključuje protubrodske raketne sustave, topničke rakete, haubice i streljivo.

Rat je posljednjih tjedana ušao u brutalnu fazu iscrpljivanja, a ruske snage koncentrirale su nadmoćnu artiljerijsku vatrenu moć na Donbas, što Moskva tvrdi da radi u ime separatista.

Ukrajina tvrdi da joj trebaju sustavu HIMARS kako bi bolje odgovarali rasponu ruskih raketnih sustava za koje kaže da se uvelike koriste za udaranje ukrajinskih položaja u Donbasu.

Washington navodi da su od Kijeva dobili jamstva da se to oružje veće dometa neće koristiti za napad na ruski teritorij, strahujući od eskalacije sukoba.

Američki dužnosnici navode da, iako je HIMARS važan za ukrajinske snage, niti jedan jedini sustav sam ne može promijeniti tok rata.

Moskva upozorava da će pogoditi ciljeve u Ukrajini "koje još nisu gađali", ako Zapad Ukrajini isporuči rakete većeg dometa za korištenje u visoko preciznim mobilnim raketnim sustavima.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 08:27