StoryEditor
NATO

SAD će u srijedu najaviti "dugoročno" jačanje vojnog angažmana u Europi

Piše hina  /  28.06.2022., 19:56h

Sjedinjene Države na sastanku NATO-a u srijedu planiraju „specifične najave“ o „novom i dugoročnom vojnom angažmanu na kopnu, na moru i u zraku“ u Europi, rekao je u utorak visoki savjetnik predsjednika Joea Bidena.

Jake Sullivan, glavni Bidenov diplomatski i vojni savjetnik, na letu Air Force Onea za Madrid, gdje se održava skup NATO-a, rekao je kako će „određen broj zemalja“ Saveza također „obećati povećanje svog obrambenog doprinosa na istočnom krilu, s naglaskom na Baltik“. 

Američki predsjednik u utorak tijekom razgovora sa španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom planira najaviti i da će SAD povećati broj razarača u južnoj vojnoj luci Rota s četiri na šest. 

„Na kraju sastanka na vrhu postojat će čvršći, djelotvorniji i vjerodostojniji sustav koji će uzeti u obzir akutniju i ozbiljniju rusku prijetnju, ne samo zbog toga što je učinila u Ukrajini, nego i zbog načina na koji je Rusija promijenila svoj odnos prema Bjelorusiji“, rekao je Sullivan. 

Rusija „u narednim mjesecima“ planira u Bjelorusiji stacionirati svoje rakete Iskander koje mogu nositi nuklearne glave, objavili su u subotu ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov bjeloruski kolega Aleksander Lukašenko. 

Po tom pitanju Sullivan je naglasio da je važno „što se događa na terenu“, a ne u razgovoru dvojice čelnika. 

„Naravno, ako se nastavi raspoređivanje ruske vojske, uključujući nuklearne kapacitete, to je briga za cijeli Savez“, dodao je. 

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 20:39