StoryEditor
ruski plaćenici

SAD će proglasiti Wagner grupu međunarodnom kriminalnom organizacijom

Piše desk  /  21.01.2023., 08:51h

SAD će rusku Wagner grupu, za koju se vjeruje da ima tisuće plaćenika u Ukrajini, označiti "transnacionalnom kriminalnom organizacijom".

Također će sljedećeg tjedna uvesti nove sankcije grupi i njenoj mreži podrške, priopćila je Bijela kuća.

"Grupa čini zvjerstva i kršenje ljudskih prava u Ukrajini i drugdje", rekao je glasnogovornik nacionalne sigurnosti John Kirby novinarima u petak.

Dodao je da sada u Ukrajini ima oko 50.000 Wagnerovih plaćenika.

Nova oznaka omogućit će američkoj vladi da primijeni šire sankcije protiv paravojne grupe, koja je također djelovala u Siriji, Libiji i Centralnoafričkoj Republici, između ostalih žarišta.

Prema Kirbyju, otprilike 80 posto Wagnerovih trupa raspoređenih u Ukrajinu izvučeno je iz zatvora.

Dodao je da je grupa postala rival redovnim ruskim vojnim snagama i da SAD vjeruju da "rastu tenzije" između ruskih dužnosnika i Wagnerovog kontroverznog osnivača, biznismena i saveznika Vladimira Putina Jevgenija Prigožina.

Kirbyi je rekao da fotografije američkih obavještajnih službi prikazuju ruske željezničke vagone kako ulaze u Sjevernu Koreju, gdje su navodno pokupili pješadijske rakete i projektile za kasniju upotrebu od strane Wagnerovih snaga.

"Neumorno ćemo raditi na identifikaciji, ometanju, razotkrivanju i ciljanju onih koji pomažu Wagneru", poručio je Kirby.

SAD vjeruju da je promet oružja iz Sjeverne Koreje u suprotnosti s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a. Obavještajni podaci su sada proslijeđeni panelu Vijeća sigurnosti koji je odgovoran za sankcije Sjevernoj Koreji.

"Očekujemo da će [Wagner] nastaviti primati sjevernokorejske sustave oružja", rekao je Kirby. "Očigledno osuđujemo postupke Sjeverne Koreje i pozivamo Sjevernu Koreju da odmah prekine ove isporuke Wagneru i idemo dalje poduzimanjem mjera protiv samog Wagnera."

Od Prigožina je zatraženo da reagira na Kirbijeve komentare, ali se nije izravno osvrnuo na američke optužbe, prenosi Reuters.

SAD ne vjeruju da su isporuke oružja iz Sjeverne Koreje imale značajan utjecaj na borbe u Ukrajini, gdje je privatna vojska nedavno bila uvelikoj mjeri posvećena naporima Rusije da zauzme grad Bahmut na istoku zemlje.

Tamo, ukrajinske trupe tvrde da su Wagnerove snage pretrpjele velike gubitke nakon što im je naređeno da napreduju preko otvorenog terena dok su pod vatrom.

U rujnu 2020. godine, Wagner je bio podložan još jednom setu američkih sankcija nakon što su vlasti navele da se one koriste za bogaćenje Prigožina kroz rudarske poslove u Sudanu i Centralnoafričkoj Republici.

Američke vlasti su također sugerirale da je Prigožin možda uveo Wagnerove trupe u ofrnzivu na Bahmut u pokušaju da kontrolira rudnike soli i gipsa u tom području.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 02:33