Article_Top_970x250

SAD blokirao UN-ov zahtjev za istragu o masakru u Gazi

traže istragu

SAD blokirao UN-ov zahtjev za istragu o masakru u Gazi

svibnja 15, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Sjedinjene Države su blokirale donošenje službenog izvješća UN-ova Vijeća sigurnosti u kojemu se traži neovisna istraga o krvavim događajima u Pojasu Gaze, doznaje se od diplomatskih izvora.

U nacrtu teksta koji je AFP dobio na uvid, "Vijeće sigurnosti izražava svoju ogorčenost i žalost zbog pogibije palestinskih civila koji su se koristili svojim pravom na mirno prosvjedovanje", piše Hina.

Vijeće "traži neovisnu i transparentnu istragu o tim događajima kako bi krivci bili kažnjeni", navodi se u tekstu.

Prosvjed u Pojasu Gaze

"Vijeće sigurnosti podsjeća da svaka odluka i čin kojima bi se htjeli izmijeniti posebna obilježja, status ili demografski sastav svetog grada Jeruzalema nemaju nikakva pravnog učinka, ništetni su i moraju se poništiti u skladu s predmetnim rezolucijama Vijeća sigurnosti", navodi se dalje u nacrtu teksta.

Deseci tisuća Palestinaca prosvjedovali su u ponedjeljak u Pojasu Gaze, na granici s Izraelom, protiv otvaranja američkog veleposlanstva u Izraelu koje se tog dana održavalo u Jeruzalemu.

Izraelska vojska je ubila više od 50 palestinskih prosvjednika pa je tako ponedjeljak bio dan s najvećim brojem žrtava u izraelsko-palestinskom sukobu nakon rata 2014. u toj palestinskoj enklavi.

Dnevnik.ba

 

Article_Bottom_970x250