StoryEditor
rat u ukrajini

SAD bi mogla Ukrajini poslati moćne tenkove M1 Abrams, Rusi: "Ta bi pošiljka bila provokacija"

Piše desk  /  25.01.2023., 08:31h

Čini se da su Sjedinjene Američke Države promijenile stajalište i da su spremne započeti proces slanja više desetaka tenkova M1 Abrams u Ukrajinu, reklo je u utorak dvoje dužnosnika.

Ostvari li se, ta odluka SAD-a dolazi svega nekoliko dana nakon što se Washington protivio slanju Abramsa unatoč zahtjevima iz Kijeva i pritisku iz Berlina, koji se također suočavao s pozivima da pošalje tenkove njemačke proizvodnje Leopard.

Dužnosnici su, pod uvjetom da ostanu anonimni, rekli da bi odluka mogla biti službeno objavljena već u srijedu.

Dodali su bi se tenkovi slali kroz fond poznat kao Inicijativa za sigurnosnu pomoć Ukrajini (USAI), koji administraciji predsjednika Joe Bidena omogućuje da nabavi oružje umjesto da koristi postojeće zalihe američke vojske.

Jedan od dužnosnika je rekao da je moguće da će Bidenova administracija iskoristiti USAI da kupi tenkove od saveznika koji ih imaju, obnoviti ih i poslati u Ukrajinu.

Postupak bi mogao potrajati između nekoliko mjeseci i nekoliko godina.

Ukrajina kaže da bi zapadni tenkovi njezinim vojnicima pružili više pokretljivosti i zaštite uoči nove ruske ofenzive koju Kijev očekuje uskoro. Također, mogli bi Ukrajini pomoći da vrati dio teritorija koji je zauzela Rusija.

Američki su dužnosnici su upozorili da je tenkove Abrams teško održavati, da je teško osposobiti Ukrajince za njihovo korištenje i da kao gorivo koriste kerozin, zbog čega su loš odabir u ovoj fazi rata.

Pentagon je u utorak odbio reći hoće li Washington poslati tenkove u Ukrajinu, no ponovio je izazove koje tenkovi Abrams predstavljaju.

"M1 (Abrams) je kompleksan sustav naoružanja koji je izazovno održavati. To je bila istina jučer, istina je danas i bit će istina u budućnosti. Nastavljamo razgovore s Ukrajincima i našim saveznicima i partnerima oko srednjoročnih i dugoročnih obrambenih potreba za Ukrajinu", rekao je glasnogovornik Pentagona general Pat Ryder novinarima.

Informacija o promjeni američke pozicije otkrivena je isti dan kada su izvori rekli da će Njemačka poslati tenkove Leopard dva u Ukrajinu kako bi joj pomogli u borbi protiv ruske invazije i da će dopustiti drugim zemljama, poput Poljske, da učini isto.

Socijaldemokratska stranka njemačkog kancelara Olafa Scholza je dugo oklijevala i bojala se poteza koji bi mogli potaknuti Moskvu na eskalaciju sukoba.

Moguće isporuke borbenih tenkova od strane Washingtona Ukrajini bit će "još jedna očigledna provokacija" protiv Rusije, izjavio je u srijedu Anatolij Antonov, ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama.

"Očito je da nam Washington namjerno pokušava nanijeti strateški poraz. Ako Sjedinjene Države odluče isporučiti tenkove, onda opravdavanje takvog koraka argumentima o 'obrambenom oružju' definitivno neće uspjeti. To bi bila još jedna očigledna provokacija protiv Ruske Federacije", rekao je Antonov u primjedbama objavljenim u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram veleposlanstva.

Očekuje se da će Sjedinjene Države već u srijedu objaviti da će poslati teške tenkove u Ukrajinu.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 18:43