StoryEditor
239 milijuna maraka

Sabor ŽSB usvojio prijedlog proračuna u rekordnom iznosu

Piše fena  /  28.12.2021., 16:39h
Sabor Županije Središnja Bosna (ŽSB) na današnjoj sjednici u Travniku usvojio je prijedlog županijskog proračuna za narednu godinu.

Proračun je usvojen u iznosu od 239 milijuna maraka što je najveći iznos do sada.

Premijer Tahir Lendo (SDA) kazao je kako je napravljen dobar balans između razvojne i socijalne komponente.

- U redovnoj proceduri ŽSB je usvojila prijedlog proračuna s iznosom nešto višim od 239 milijuna KM. U narednoj godini predviđeno je povećanje i socijalnog i razvojnog dijela. Nadamo se da ćemo imati sljedeću godinu s dosta razvojnih projekata i da ćemo imati jedno veliko gradilište u ŽSB - rekao je Lendo.

Predsjedavajući Sabora ŽSB Josip Kvasina (HDZ BiH) najavio je da će biti razmatrana nova povećanja.

- Imamo povećanje plaća korisnika proračuna za 15 maraka. To nije onoliko koliko su sindikati tražili, ali Vlada će razmotriti nova povećanja sredinom sljedeće godine. Dosta je planirano kapitalnih izdataka, to je kvalitetan pomak u odnosu na zadnje dvije godine - kazao je Kvasina.

Oporba je zamjerila, kako su kazali, sustavni nedostatak socijalne komponente proračuna.

Zastupnik Senad Selimović (SDP) rekao je da povećanja u socijalnom dijelu proračuna nije bilo od 2005. godine.

- Od 2005. nije promijenjena socijalna politika, ova županija nema nikakve razvojne planove. Imamo povećanja u svemu osim u socijalnom dijelu. Ova vlada ne prepoznaje ni dječji doplatak koji je u županiji samo 32 marke, porodilje nemaju nikakve prihode, nema natalitetne ili socijalne politike. Vladajući su potrošili četiri godine, a da nisu pomaknuli županiju ni milimetra u segmentu socijalnih davanja. Proračun je veći zbog siromašenja stanovništva, došlo je do povećanja cijena. Stanovništvo je sve siromašnije, proračun veći, a oni ulažu u pogrešne stavke - rekao je Selimović.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 23:47