StoryEditor

Sabor raspravio sporazum Hrvatske i Mađarske o suradnji u području vojnog zrakoplovstva

Piše D  /  20.09.2019., 06:09h

Sporazumom se utvrđuju nadležna tijela za njegovu provedbu, organizacije i tijela za suradnju te određuju odgovornosti stranaka, korištenje nacionalnog zračnog prostora i zračnih pristaništa, traganje i spašavanje te istraživanje zrakoplovnih nesreća, prenosi Hina.

Također se regulira obuka i posjeti, servisiranje zrakoplova na zemlji i u zraku te razmjena podataka u vezi s nadzorom i zaštitom zračnog prostora. Zakonom se potvrđuje Sporazum kako bi njegove odredbe u skladu s člankom 141. Ustava postale dio unutarnjeg pravnog poretka RH, stoji u obrazloženju.

Hrvatska će donošenjem zakona ispuniti unutarnje pravne uvjete za stupanje na snagu Sporazuma kojim se određuju temeljna pravila suradnje Hrvatske i Mađarske radi daljnje učinkovitosti aktivnosti snaga protuzračne obrane i njihove spremnosti u okviru NATO-a.

Njime se rješavaju druga pitanja u vezi s provedbom zadaća nadzora i zaštite zračnog prostora uključujući prekogranične operacije te se utvrđuju načela za obuku osoblja zrakoplovnih snaga. Primjenom odredbi Sporazuma omogućit će se proširenje suradnje Hrvatske i Mađarske u području protuzračne obrane.

Ocjenjuje se da postoji interes Hrvatske da što skorije okonča unutarnji pravni postupak kako bi se stvorile pretpostavke da Sporazum, u skladu sa svojim odredbama, u odnosima dviju država što skorije stupi na snagu.

Državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić ustvrdio je kako se Sporazumom ne gubi suverenitet nad hrvatskim nebom, nego ono ostaje još sigurnije, a što je u hrvatskom interesu. Sklapa se na neodređeno vrijeme i potpisnice mogu u svakom trenutku izaći iz njega, a mijenjati se može samo pristankom obiju strana, pojasnio je Ivić.

Napomenuo je kako takav sporazum, primjerice, ima Njemačka sa Francuskom, Češkom, Nizozemskom i Belgijom.

U raspravi je zastupnik Mosta Miro Bulj upitao: "Di su avioni?", podsjetivši na neuspješan remont hrvatskih MiG-ova u Ukrajini i propalu nabavu izraelskih F16.

Tajnik Ivić odgovorio je kako Hrvatska ima ratno zrakoplovstvo i da redovite zadaće obavljaju MiG-ovi kojima resursi još nisu istekli i mogu štititi hrvatski zračni prostor. Nakon propale nabave izraelskih zrakoplova osnovano je novo povjerenstvo za nabavu zrakoplova. Hrvatska se nije odrekla borbenih aviona i imat će ratno zrakoplovstvo, poručio je.

Ante Plazonić (HDZ) rekao je kako se Sporazumom postiže bilja učinkovitost u poredbi zajedničkih zadaća, a donošenjem zakona stvorit će se pretpostavke za njegovu primjenu. Podsjetio je kako Hrvatska s Mađarskom ima vrlo visoku razinu bilateralne obrambene suradnje.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 02:03