StoryEditor
zagreb

Sabor izglasao podršku ulasku Finske i Švedske u NATO, Jandroković: "Držite se"

Piše desk  /  15.07.2022., 12:49h

Hrvatski sabor izglasao je danas većinom glasova zakone o potvrđivanju protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Švedske i Finske.

Glasovanje su sa saborske galerije pratili finski veleposlanik u Hrvatskoj Kalle Johannes Kankaanpää i veleposlanica Kraljevine Švedske Diana Helen Madunić. Potvrda protokola popraćena je pljeskom.   

"Neka naše prijateljstvo i partnerstvo bude ojačano u idućim danima, mjesecima i godinama, držite se" , poručio je predsjednik  Sabora Gordan Jandroković. 

Protokoli o pristupanju Finske i Švedske potpisani su u Bruxellesu 5. srpnja 2022. od strane ovlaštenih predstavnika država članica NATO-a. U ime Hrvatske protokole je potpisao stalni predstavnik RH pri NATO-u Mario Nobilo.

Protokoli stupaju na snagu kad ih ratificiraju parlamenti svih 30 država članica NATO-a, nakon čega se Finskoj i Švedskoj upućuju formalni pozivi da pristupe Sjevernoatlantskom ugovoru i postanu države članice NATO-a.

U govoru u Hrvatskom saboru hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je jučer da vlada snažno podržava proširenje NATO-a na Finsku i Švedsku te naglasio je ono dodatna potpora jačanju NATO-a i kolektivne obrane.

Dnevnik.ba

24. ožujak 2023 07:59