StoryEditor

Sabolić: Hrvatska je spremna pomoći BiH

Piše D  /  22.01.2020., 01:01h

Osim zalaganja za otvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, Hrvatskoj je važan mogući napredak BiH prema statusu kandidata.

- Hrvatska je spremna pomoći BiH na tom putu svojim svježim iskustvom pregovaračkog procesa, ali i svojim položajem članice EU. Vjerujemo kako će BiH uložiti napore u reformske procese koji će biti prepoznati i pozitivno vrednovani u interesu svih građana i konstitutivnih naroda u BiH – istaknuo je Sabolić.

Vraćanje pozornosti na zemlje jugoistoka Europe, a i postizanje napretka u njihovim odnosima sa Europskom unijom glavni je razlog zašto je Hrvatska odabrala da početkom svibnja u Zagrebu bude domaćin sastanka na vrhu između čelnika EU i država jugoistočne Europe.

- Želimo da sammit konkretizira europsku perspektivu i osnaži daljnju dinamiku europskog puta nama susjednim državama – poručio je Sabolić.

Među drugim prioritetima kojima će se baviti Hrvatska tijekom predsjedavanja su višegodišnji financijski okvir, konferencija o budućnosti Europe i novi odnos s Ujedinjenim Kraljevstvom. Također će štiti unutarnju sigurnost, vanjske granice, osigurati punu interoperabilnost informacijskih sustava te podizati otpornost na kibernetičke prijetnje.

Sabolić je uvjeren da će Hrvatska za šest mjeseci predati predsjedništvo njemačkim kolegama uz zadovoljstvo s onim što je postigla tijekom prvog predsjedavanja Vijećem EU.

Sreću i uspjeh u tom procesu Hrvatskoj je poželio direktor Direkcije za europske integracije BiH Edin Dilberović govoreći da će to razdoblje biti teško jer pokriva jedan dio institucionalne priče, koja se otvara u EU, kao što je Brexit i budućnost EU.

- S druge strane, za BiH je važna podrška Hrvatske u pogledu proširenja pri čemu je BiH svjesna da dinamika tog procesa u dobroj mjeri ovisi o stavovima zemalja članica EU, ali i o nama samima u onoj mjeru u kojoj smo sposobni isporučiti nešto kvalitetno prije samita u Zagrebu i novog procesa proširenja – kazao je Dilberović.

Zaključio je da je za BiH bitna "Europa koja je utjecajna“ kao jedan od četiri prioriteta koja je Hrvatska pripremila u svom programu predsjedavanja pod motom "Snažna Europa u svijetu punom izazova“ .

Pri tome će se Hrvatska zalagati za stabilnost, sigurnost i daljnji gospodarski razvoj i povezanost europskog kontinenta, kao i za ostvarivanje ciljeva iz Programa Ujedinjenih naroda za održivi razvoj 2030, te jačanje multilateralizma.

"Europa koja se razvoja“, "Europa koja povezuje“ i "Europa koja štiti“, preostala su tri prioriteta u okviru kojih je Hrvatska utvrdila aktivnosti koje će realizirati tijekom predsjedavanja Vijećem Europske unije.

Ovim prilikom specijalni predstavnik Europske unije (EU) u BiH Johann Sattler izrazio je nadu da će u narednom periodu biti još snažniji fokus Europske unije kada je u pitanju regija.

-Vidimo da je na vrhu prioriteta cijelo područje zapadnog Balkana. To je samo po sebi jako dobra vijest. Jedna od kulminacija ovog predsjedavanja bit će sammit koji je planiran za peti mjesec ove godine u Zagrebu s fokusom na zemlje zapadnog Balkana - poručio je Sattler, prenosi FENA.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 20:43