StoryEditor

Sabolić: "Hrvatska će podržati svaki iskorak BiH prema EU"

Piše D  /  11.03.2020., 04:03h

Planirani samit u ožujku u Zagrebu je označio kao jednu od mogućih prilika za to te za dodatno osnaživanje daljnje dinamike europskog puta Sjeverne Makedonije i Albanije.

Po Sabolićevim riječima, pitanje proširenja je vrlo visoki prioritet, a Hrvatska, koja Vijećem EU predsjedava dosad skoro tri mjeseca, pozitivno cijeni novu metodologiju pretpristupnih pregovora, koja između ostalog ističe europsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana.

Nakon njegovog izlaganja, predsjedavajući Komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH za europske integracije Mirsad Zaimović poručio je da bez potrebnog intenzivinijeg angažmana Europe, dejtonska Bosna i Hercegovina, najkompleksnija država na njenom tlu, može zapasti u jače probleme od onih koje je iskusila dosad u vezi sa željenim pridruživanjem Europskoj uniji.

Veleposlanik Hrvatske je u ovoj prilici govorio i o izazovima koji su se, u odnosu na planirane, dodatno nametnuli u dosadašnjem predsjedavanju njegove zemlje Vijećem EU - migrantskoj krizi i širenju koronavirusa. U vezi s prvim je naveo da hrvatska policija uspješno djeluje i da je vojska spremna biti ispomoć u suzbijanju migrantskog vala, ali da dosad nije bilo potrebe za njenim angažiranjem.

O opasnosti od širenja koronavirusa kao globalno sve aktualnijoj temi, Sabolić je u kontekstu hrvatskog predsjedavanja Vijećem EU kazao da treba unaprijediti zajednički rad, istaknuti da Hrvatska i EU imaju dovoljno sredstava za odgovor na tu krizu. Mjere će se prilagođavati, dodao je, na osnovu praćenja situacije iz dana u dan.

Komisija Federalnog parlamenta za europske integracije, osim sjednice na kojoj je gostovao veleposlanik Hrvatske, imala je danas još jedno zasjedanje, na kojem su gostovali predstavnici parlamenta Mađarske te govorili o postignućima prethodnih i sadašnjeg twinning projekta EU.

O tome je izvijestio Zoltán Horváth, voditelj twinning projekta u BiH, ujedno voditelj tima za tehničku pomoć Narodne skupštine Mađarske, dok je jedan od narednih izvjestilaca, o ulozi i zadaćama parlamenata u jačanju svijesti javnosti o EU integraciji, bio Péter Sárdi, državni sekretar i direktor Direkcije za vanjske odnose Narodne skupštine Mađarske.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 23:08