StoryEditor
rasprava o proračunu

Sabini Ćudić se pričinio treći entitet

Piše desk  /  28.03.2022., 13:58h
Prva točka sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je Prijedlog Proračuna Federacije BiH za 2022. godinu, koji iznosi 106 milijuna KM.

U obraćanju parlamentarcima premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da je riječ o rekordnom proračunu. Kazao je da je prošla godina donijela impresivan rezultat u sektoru proizvodnje roba, da su problemi nastali u vrijeme pandemije u velikoj mjeri sanirani, kao i to da očekuje najveći broj zaposlenih u ovoj godini, prenosi Klix.ba.

Naša stranka je uoči sjednice kazala da neće glasati za proračun i da nisu zadovoljni zbog toga što je "distanciran od naroda i problema koje oni imaju", kako to navodi zastupnica Sanela Klarić.

Povodom Novalićeve izjave da je riječ o rekordnom proračunu Federacije BiH, reagirao je zastupnik SDP-a Damir Mašić koji je naglasio da smo svotu od 106 milijuna KM dobili zbog inflacije, a ne kvalitetnih mjera.

"Rezultat nisu dale ekonomske mjere vlasti, nego su rezultat dale ogromna inflacija i rast cijena od osnovnih život namirnica do nafte", rekao je on.

Oštar prema vlasti, ali i prema onima koji kritiziraju, vlast bio je DF-ov Dževad Adžem koji je kao glavnu zamjerku izdvojio to što svake godine proračun ne donosi ništa novo, ali da će svejedno biti usvojen.

"Ovo je još jedan od proračuna koji iznova ništa novo ne predlaže. Jedina je sreća što smo u cajtnotu. Problem je što se mora nastaviti financiranje mirovina  i premijer ima sreće jer zna da proračun mora biti usvojen", kazao je Adžem.

Amandmane koji su upućeni na proračun je nazvao nerealnim, a kao problem je izdvojio 12 neodrživih općina i nemogućnost davanja podrške svima.

"Siromašna država ne može podržati sve skupštine ako nema realan rast i ako nema proizvodnju. Pogledao sam amandmane, glava me zaboljela, to je nemoguće provesti. I svi ćete na svojim Faceboocima objavljivati 'Nije vlada podržala ovo, nije ono'. Ali više novca za električne automobile nisu realna očekivanja. Tko ima novac za Teslu ne treba mu davati subvencije da ga kupi, nego AKO govorimo o zagađenju zraka onda riješiti problem sa starim vozilima", naveo je Adžem.

Za razliku od premijera Novalića koji je istaknuo dobre rezultate u sektoru proizvodnje, zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić je govorila o tome šta je sve manje proizvedeno prošle godine u odnosu na inače. Također, osudila je uvoznu politiku i ovisnost od srbijanskoj pšenici.

"Pravo je čudo da se Novalić nije našao u reklamnom spotu predsjednika Vučiča. Sasvim logično bi bilo kad tako hvali srpsku pšenicu da se nađe i u predizbornom spotu", rekla je navodeći da će zbog njegove politika BiH ponovo biti "osuđena na sadaku".

Ćudić se osvrnula na energetski i turistički sektor navodeći kako su mjere podržane u proračunu za ove sektore smiješne i ravne tome da "prolazak pored teretane smatra pripremom za olimpijske igre".

Rekla je da je u Proračunu implementirano sve što je potrebno HDZ-u.

"Odlučili su kreirati treći entitet kroz proračun koji je pred nama, koji nije ni razvojni, ni investicijski, ali sasvim sigurno izborni i konstitutivan", rekla je Ćudić, prenosi Klix.ba.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 15:25