StoryEditor

´S Vargom me spojio Karamarko, dao mi je njegov broj´

Piše D  /  05.12.2018., 09:12h

Zdravko Mamić uvjeren je da će Vrhovni sud uvažiti njegovu žalbu i odbaciti presudu. U žalbi je citirano i pravno mišljenje Jasne Omejec, bivše predsjednice Ustavnog suda, profesora i suca Darka Derenčinovića te profesora sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Lea Cvitanovića, Zorana Burića i Viktora Gotovca, a sve to, nada se Mamić, bit će dovoljno da nakon odluke Vrhovnog suda on postane slobodan čovjek.

- Trebalo je pet mjeseci da dobijem presudu, i nakon što smo je pročitali, shvatili smo da je to neviđena montaža i da ovakva presuda teško može opstati jer se jednostavno ne može objasniti presuda u kojoj se djelo nije dogodilo. Obrazloženja nema, i to me jako ohrabruje, kaže Mamić za Jutarnji list.

Na presici ste spomenuli i SMS aferu. Tko vas je uopće povezao s Franjom Vargom?

- Rekao sam da dajem 500.000 kuna onome tko mi da informaciju o tome tko je nacrtao svastiku. Tomo Karamarko mi je rekao da postoji jedan dečko, dao mi je njegov telefon. Karamarko je bio vrlo korektan jer mi je rekao da se ja ne petljam s tim, nego da svog čovjeka povežem s Vargom. I ja sam to dao svojem prijatelju iz Dinama, i on je nazvao Vargu.

Meni je počelo suđenje u Osijeku, i u hotelu Osijek on me jedan dan dočekao i dao mi u ruku nekakve mailove i stik sa svastikom. I ta saznanja podijelio sam dva puta s MUP-om u Zagrebu. Tada mi je Varga rekao da ima nešto bolje za mene i da ima informacije o pritisku na suce u mom slučaju.

Znao sam da postoji pritisak, ali nisam mogao složiti mozaik. I u situaciji u kojoj sam se našao, to me počelo zanimati. I on mi je preko prijatelja počeo slati mailove. I stalno je kukao. Da ima troje djece, da je pod ovrhom. I dao sam mu novac za kuću dok sam bio u Hrvatskoj. I onda me zvao opet. Pa mu treba za lijekove, pa za dijete, pa za suprugu. I ja sam tada zvao često prijatelje u Zagrebu da mu uplate i da ću im ja to vratiti. I tako sam jednom nazvao ljude u klubu da nađu načina, pa će im Zoran vratiti kad se vrati. I kad se vratio Zoran, sve je podmirio.

To je bila premosnica, koja nije normalna i nije simpatična, ali u situaciji sam da ne mogu kupiti stvari i slati gotovinu. Dinamo je platio samo promil onoga koliko sam mu ja dao, no Dinamu je sve vratio moj brat Zoran. Oko 200.000 eura sam mu dao, što u novcu, što u stvarima, i to je sve što se tiče SMS-a.

Kad ste ga vidjeli zadnji put?

- Vidio sam ukupno dva, tri puta, a posljednji put u ljeto kad je bio u okolici Makarske na ljetovanju. I to sam mu platio. On je došao k meni u Hercegovinu, i izgledao je vrlo smušeno, zapušteno i bolesno. Kad sam vidio njegovu sliku iz mladosti, da sam morao ići na raspoznavanje, ne bih ga prepoznao.

Davao sam mu da bih mu pomogao, no nikad ga nisam poticao da nešto lažira, niti sam ga poticao na suradnju, niti sam mu prišao prvi. Kad sam dobio njegove mailove i SMS poruke, odmah sam ih proslijedio preko odvjetnika Miljevića DORH-u te sam ih navečer pokazao javnosti. Prvo sam ih predao istražnim tijelima pa ih pokazao. Dan nakon što sam ih predao, DORH je pokrenuo istragu. I to je sve što znam o aferi SMS.

Kakav vam se činio Varga?

- On je htio biti uvjerljiv, želio me impresionirati i pokazivao mi je razne materijale koje ima, a nemaju veze sa mnom. Vidio sam ih stotine i očito se takav posao radio godinama.

Kakvih materijala?

- Pa različitih prepiski i mailova i SMS poruka.

 Koje su se ticale koga?

- Isključivo ljudi iz politike i gospodarstva. Tu je podmetao svatko svakome. Mislim da nema javne osobe koja nije bila zahvaćena. Od najviše nacionalne razine, gradske razine do regionalne.

Možda su sve prepiske lažirane?

- Ne znam, ali sam vrlo zainteresiran da se ta afera razotkrije, objektivno ispita i da se donesu rezultati. Miran sam što se toga tiče. Ali, apsolutno. Varga mi je donio mailove, koje sam preko odvjetnika Miljevića predao DORH-u, i koje sam pokazao na presici. DORH je dan uoči izricanja moje presude objavio da otvara istragu. I to je to.

Varga kaže u svom iskazu da vam on nije izradio SMS-ove, nego da ste to dobili od agentice koja radi za Mossad i BND?

- Čovjek je patološki lažov.

Kojem ste vi dali 1,5 milijuna kuna. Ali, molim vas, Varga tvrdi da se za provjeru vjerodostojnosti tražili pomoć i od Milijana Brkića.

- Ma gledajte, već sam vam odgovorio što mislim o tom čovjeku. On je jednu stvar rekao točno. Da sam mu kupio kuću i da je meni došao zbog svastike, i da mu je kupljena oprema za teretanu. To je istina. Sve drugo je izmišljotina i laž. I njegova konstrukcija. Niti ja znam osobe iz Osijeka koji poznaju suce, kakav Mossad, BND. A posebno ovo za Milijana Brkića.

No, spomenuli ste na konferenciji da se Varga želio osvetiti Brkiću. Zašto bi mu se on osvećivao i odakle takav vaš dojam?

- Prema onome što sam vidio i čuo iz njegovih usta, Varga je bio opsjednut time da našteti Milijanu Brkiću.

Ali zašto, odakle vam takav dojam?

- Ne, nema tu dojma. Vidio sam te mail prepiske i SMS poruke koje mi je pokazivao Varga i najviše materijala odnosilo se na Brkića. Varga patološki mrzi Brkića. Očito me htio impresionirati. Je li Varga u sprezi s DORH-om, jel pokajnik, dal mi želi pakirati, ili nekom drugom, ne znam. Ali znam da mi je pokazivao neke Brkićeve poslovne projekte i prije nego što su mu stizala rješenja. Nije frajer bez veze. I ne vjerujem da je djelovao sam. On bi meni nešto rekao, a to bi se dogodilo za 20 dana.

Pa jel vam rekao za koga je to radio?

- Ma on je radio za sve. Ono što sam vidio, radio je za sve. Ne mogu znati za koga je radio, ali je očito da je radio za sve koji su mu pristupili. I koji su mu platili.

Varga u iskazu tvrdi da ste mu vi rekli kako je Karamarko pred vama nazvao Cvitana i molio ga da se nađe s Brkićem u vezi s vama?

- Ma, dajte, molim vas. Pa to je sve izmišljotina, to je laž. Ma o čemu mi sad pričamo? Već sam vam rekao zašto sam se našao s njim, a istraga neka utvrdi sve navode i sve vezano za aferu SMS i mailovi. U toj aferi ja sam samo promil. Dajte, shvatite! Nemojte biti nepošteni. Ne možete proglasiti da zloupotrebljavam paraobavještajni sustav, što traje desetljećima. Pa ja sam samo želio naći crtača svastike i želio pomoći sebi, ali ne zloupotrebom, nego da dobijem informaciju, i još investirao ozbiljnu lovu u to.

Ušao sam u nešto, u što očito nisam smio ući. Problem je nešto drugo. Problem su milijarde državnog novca i najznačajnije odluke države koje su ovakve ili onakve. A ne sad Mamić ovo, Mamić ono. Pa Varga je u pritvoru, ali ne zbog Mamića. Pa kaj ste glupi, kaj ne razumijete? Riječ je o ratu paraobavještajnih klanova. Dajte, shvatite više. Pa gdje mene trpate u to?

 Znači, negirate Vargin iskaz osim svastike i kupnje kuće i ostalih stvari.

- Ma čovjek je patologija, laže i izmišlja. On te stvari priča kako bi olakšao svoju priču.

Ali, dali ste....

- Ma znam ja kamo ovo vodi. Dao sam mu 200.000 eura, a sad ga nazivam patološkim lažljivcem. Ali ja vam ne mogu sa sigurnošću reći ‘da, prevaren sam’. To ću saznati tek kad završi istraga. Vjerujem u one mailove. Jesu li bili frizirani, je li bilo površnosti, dorađivanja, ne znam, ali vjerujte, taj tip nije bio bezveznjak, kaže Mamić za Jutarnji.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 00:54