StoryEditor

S presudama sudova moramo živjeti, bilo bi dobro ne komentirati ih toliko

Piše D  /  28.11.2017., 08:11h

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak je tokom posjete AA komentirao i aktuelna dešavanja na političkoj sceni u BiH.

Tako je na upit da prokomentira nedavno izrečenu prvostepenu presudu ratnom komandantu vojske Republike Srpske Ratku Mladiću na Tribunalu u Hagu i to što se Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) iz koje dolazi nije oglasila o tom pitanju, Čolak kazao da smatra da se HDZ BiH "nije ni trebalo oglašavati kao stranka, a da bi i generalno bilo bolje da tih komentara ima manje".

“Mislim da imaju svi pravo komentirati presude i da se to ne treba zabraniti. Zašto ne i oglasiti se ako bi to oglašavanje barem donijelo dobro bilo kome, ali evo sad kad promatrate šta se sve reklo o toj presudi i je li to donijelo bilo kakav pomak u smislu boljih odnosa, pomirenja, boljeg načina života i slično. Ja ne vidim da jeste. Bolje bi nam bilo svima, posebno kad su u pitanju nepravomoćne presude, da ih ne komentiramo, međutim nemoguće je u ovom vremenu i prostoru u kojem živimo tako se ponašati“, kazao je Čolak.

Ističući da ne želi kazati da nema politizacije u međunarodnom ili domaćem sudstvu, Čolak je kazao da smatra da političari ipak, suviše govore o presudama.

“Dobro bi bilo kad bismo svi na neki način pokušali pomoći da toga bude manje ili bar da ne usložnjavamo situaciju u BiH. Po mom dubokom uvjerenju, ne možete ništa dobro napraviti ako nemate koliko toliko stabilnu političku scenu“, poručio je Čolak.

Ukazujući na složenu političku scenu u BiH, Čolak je naveo primjer neusvajanja Zakona o akcizama BiH, za koji, kako je kazao, treba obična, a ne dvotrećinska većina.

“Iako ne treba posebna ili dvotrečinska većina, već obična za usvajanje tog zakona, ali ne ide pa ne ide. Mislim da je razlog tome to što smo zašli duboko u predizborne aktivnosti i što je populizam poprilično zavladao scenom“, kazao je Čolak.

Naglasivši da ne želi braniti da toga nema u Domu naroda državnog parlamenta, ali Čolak je kazao kako smatra da su predizborna kampanja i populizam posebno vidljivi u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Dodao je da zastupnici u tom domu ustaju kako bi kazali samo ono za šta smatraju da će im donijeti koji glas na izborima.

Na upit da li političari komentarima presuda Tribunala u Haagu pokušavaju skrenuti temu rasprava sa gorućih problema u BiH, Čolak je kazao da se čini da je tako. Dodao je da ne zna da li im je to i cilj, ali da je posljedica njihovog djelovanja takva.

Čolak je dalje kazao da svi treba da shvate da se s presudama sudova mora živjeti, bez obzira slagao se neko s njima ili ne.

“Naravno da i ja kao i svi imam mišljenje o svim tim presudama i nije zabranjeno imati takvo mišljenje, ali mislim da bi morali malo biti odmjereniji, suzdržaniji i vagati svaku riječ koja se izgovori kako na bilo koji način ne bi doprinijeli još složenijoj situaciji nego ona već jeste u BiH“, kazao je Čolak.

Komentirajući i aktuelnu temu vezanu za prijedlog Zakona o akcizama BiH, Čolak je kazao da očekuje da taj akt bude usvojen jer, kako je kazao, infrastruktura, a posebno putna u BiH ne može biti izgrađena bez stranog novca.

“Ne kažem ni da tog novca kod nas nema. Postoje oni koji imaju novac ovdje, ali pitanje je zašto nisu spremni da ulože u zajedničko naše bolje sutra. Mislim da je razlog tomu to što mi u postdejtonskom vremenu živimo u stalnoj krizi. One se samo povremeno više ili manje ispoljavaju. Posebno u predizbornim periodima je nemogće napraviti bilo kakav ozbiljniji iskorak“, zaključio je Čolak.

 V. d. direktor Regionalnog ureda AA u Sarajevu Zlatan Kapić upoznao je zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Barišu Čolaka s radom agencije u BiH i regiji.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 02:09