StoryEditor
eksplozija plinovoda

S preko 500 milijuna eura na nulu: Nizozemski suvlasnik otpisao udio u Sjevetnom toku

Piše hina  /  08.03.2023., 16:16h

Nizozemski operater plinske mreže Gasunie objavio je u srijedu da je otpisao vrijednost udjela u konzorciju Nord Stream, vlasniku plinovoda Sjeverni tok 1 koji je do prošlogodišnje eksplozije dopremao ruski plin u Europu.

Vrijednost udjela, izvorno procijenjena na 508 milijuna eura, svedena na nulu zbog procjene da plin u doglednoj budućnosti neće ponovo krenuti Sjevernim tokom, objavila je nizozemska tvrtka u godišnjem izvješću.

Dodali su i da pregovaraju s drugim dioničarima o stabilizaciji plinovoda kako bi se spriječila daljnja šteta u okolišu. Procjenjuje se da su u eksploziji u okoliš emitirane tone stakleničkog plina metana.

Eksplozija je teško oštetila plinovode Sjeverni tok 1 i 2, a brojne europske vlade posumnjale su u sabotažu. Švedska je provela istragu, ali je odbila objaviti njezine rezultate, pozivajući se na nacionalnu sigurnost, a sličan su stav zauzele i Danska i Njemačka.

Rusija je zatražila neovisnu istragu nakon što je ugledni američki istraživački novinar Seymour Hersh u tekstu objavljenom prije mjesec dana na izdavačkoj platformi Substack izvijestio, pozivajući se na neimenovani izvor, da je eksploziju izazvao SAD, uz asistenciju Norveške.

Washington je opovrgnuo Hershovo izvješće.   

Većinski je vlasnik konzorcija Nord Stream ruski proizvođač plina Gazprom, a suvlasnici su, uz Gasunie, njemački Wintershall Dea i E.ON i francuski Engie.

Dnevnik.ba

22. veljača 2024 22:05