Article_Top_970x250

S ovim čovjekom je Izetbegović danas razgovarao o intelektualnom vlasništvu

sastanak

S ovim čovjekom je Izetbegović danas razgovarao o intelektualnom vlasništvu

ožu 14, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Predsjedništvo BiH

Naglasio je da je dosljedna zaštita intelektualnog vlasništva bitan segment svake države

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je generalnog direktora Svjetske organizacije za zaštitu intelektualnog vlasništva (WIPO) Francisa Gurrya te iskazao podršku radu te organizacije, istaknuvši kako je BiH članica WIPO-a te da je do sada potpisala 26 konvencija.

Naglasio je da je dosljedna zaštita intelektualnog vlasništva bitan segment svake države te da BiH ima kapacitete za zaštitu autohtonih proizvoda te da su neki dobili formalne certifikate i stekli zaštitu na razini BiH. 

Član Predsjedništva BiH Izetbegović je kazao da BiH očekuje da Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo nastavi saradnju s Institutom za intelektualno vlasništvo na polju reguliranja i zaštite prava da te kroz pomoć u izgradnji informatičkog uvezivanja osigura dostupnost i razmjenu podataka iz oblasti intelektualnog vlasništva. Naglasio je da će Vijeće ministara BiH u narednom periodu usvojiti Strategiju provedbe prava intelektualnog vlasništva na osnovu koje će se BiH intenzivnije baviti jačanjem sistema borbe protiv kršenja prava.

Direktor WIPO-a Francis Gurry je izrazio zahvalnost za prijem te naglasio da će ova organizacija kao i do sada pomagati BiH. 

Sastanku su prisustvovali i savjetnik člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, Zoran Đerić, direktor i zamjenica direktora Instituta za intelektualno vlasništvo Josip Merdžo i Ljubica Lozić te ambasadorica BiH u Ženevi Lucija Ljubić, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250