StoryEditor

S ocem oteo bivšu: Za odjeću su je vukli u auto, vrištala je...

Piše D  /  17.04.2019., 06:04h

S nekoliko ogrebotina, ali u teškom šoku završila je žena (27) koju su u utorak oko 15.30 sati oteli bivši partner Vinko M. (23) i njegov otac (53) u Kaštel Štafiliću nedaleko od Splita.

Upali su u kuću u kojoj je živjela s muškarcem (29), kojeg su htjeli porezati skalpelima.

Kako je javila splitska policija, ušli su nasilno u kuću i odmah su počeli svađati se i napadati.

Muškarca su napali kako ne bi uspio obraniti 27-godišnjakinju. Vukli su je za ruke i odjeću, a ona je cijelo vrijeme vrištala i tražila da ih puste. Ugurali su je u Volkswagen Passat, a kako bi što više otežali potragu za djevojkom, iz kuće su u svom divljem pohodu ukrali mobitele i laptop. 

Napadnuti muškarac uspio se nekako snaći i pozvati policiju u pomoć.

Patrole su se odmah odazvale i počele potragu. Kako su službeno objavili, nešto kasnije presreli su traženi Passat na cesti u Kaštel Novom. Iz njega su izvukli dvojicu otmičara te su ih vezali lisicama. Kad su ih pretražili, kod mladićeva oca pronašli su dva skalpela.

U automobilu su bili i ukradeni mobiteli i laptop, koje su poslije vratili vlasnicima. Uspjeli su smiriti preplašenu ženu i pozvali su Hitnu pomoć. Pregledao ju je liječnik i utvrdio da su je otmičari lakše ozlijedili.

Traje kriminalistička istraga, nakon koje će se točno znati za što će sve, osim protupravnog oduzimanja slobode, osumnjičiti nasilnog sina i oca. Kako sumnjaju istražitelji, motiv ovog napada usred dana najvjerojatnije leži u ljubomori i neriješenim ljubavnim problemima.

Kako doznajemo, 23-godišnjak i oteta žena u prošlosti su bili u vezi. Ona je tad živjela s njim te imaju maloljetno dijete. Njega su im, kako pišu, oduzeli te se nalazi u dječjem domu.

 

Nažalost, otmice ljudi u Hrvatskoj nisu rijetkost. Predzadnji slučaj zabilježili su varaždinski policajci, koji su pokrenuli istragu protiv 24-godišnjaka i 25-godišnjaka. U veljači su, s još tri nepoznata pomoćnika, u Varaždinu prišli 17-godišnjaku te ga ugurali na stražnje sjedalo auta. U njemu su ga maltretirali i odvezli na parkiralište zgrade na drugom dijelu gradu. Izvukli su ga, držali za ruke i tražili da im otkrije gdje živi žena koja im je dužna.

- Dužna je 30.000 kuna! - vrištali su na njega otmičari. Pustili su ga, no otmičari su nastavili čekati drugu žrtvu. Kad je iz zgrade izašla žena koju su tražili, rekli su joj da mora vratiti novac za sedam dana ili će je ubiti. Ona je to odbila i sve prijavila policiji. Nedugo nakon toga istražitelji su priveli glavni dvojac, koji je završio u istražnom zatvoru zbog opasnosti da će ponovno napasti i utjecati na svjedoke.

Prije samo godinu dana slučaj otmice zbog “slomljenog srca” imali su šibenski policajci. U ožujku 2018. mladić (25) napao je svoju bivšu djevojku (29). On joj je mjesec i pol dana nakon prekida veze neprestano pozivima i slanjem SMS-ova ozbiljno prijetio.

No nije stalo na tome. Nesretnu djevojku je uhodio i čekao na mjestima za koja je znao da će se ona ondje pojaviti. U zadnjem susretu ju je pričekao na cesti i ugurao u automobil. Prije nego što je dao gas i odjurio u nepoznato, na cesti se pojavila majka otete djevojke. Ona ju je spasila i pozvala pomoć, a mladić je završio u pritvoru.

Krajem 2017. pravi horor doživjela je 26-godišnjakinja koju je oteo i tri dana držao zarobljenu muškarac (54). Presreo ju je 12. rujna oko 22.30 sati u Ulici Marina Bemba u Umagu. Omamio ju je te je ostala bez svijesti. Probudila se nešto kasnije svezana u jednom kafiću, gdje se otmičar iživljavao. Tukao ju je i tako držao sve do 15. rujna. Pustio ju je na slobodu u jutarnjim satima, no zaprijetio je da će je ubiti pisne li ikome o svemu što je proživjela. Djevojka se nije dala obeshrabriti te je odmah otišla policajcima. Otmičara su našli dan poslije te je završio u pritvoru.

Teška otmica zbog novca zbila se i u svibnju 2016. kad su braća, 23-godišnjak i 30-godišnjak, oteli svoju strinu kraj bolnice u zagrebačkom Jankomiru, gdje je posjetila muža. Za ruke je držala dvoje unuka.

Braća su je zgrabila i ugurala u plavi automobil. Zasad neidentificirani vozač dao je gas, a braća su strini vezala oči i ruke. Ona je pritom prepoznala starijeg napadača. Mlađeg nije, no na sudu je rekla kako ga je brat zvao specifičnim nadimkom.

Potom su strinu odvezli u kuću, gdje su joj ukrali Rolex, zlatne naušnice, dvije biserne ogrlice, tri prstena i narukvice te 2700 eura. Nakon toga su ženu, kojoj su i dalje oči i ruke bile vezane, odvezli do sela u blizini Nove Gradiške, gdje su je u 3.30 sati pustili.

Žrtva je potom pozvonila nepoznatoj obitelji na vrata te je alarmirana policija. Nepravomoćno su osuđeni na Županijskom sudu u Zagrebu, prenosi 24sata.hr.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 23:48