Article_Top_970x250

´S kolegama ću osnovati novu stranku´

obratio se medijima

´S kolegama ću osnovati novu stranku´

lip 06, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Goran Mehkek/Cropix

Nakon što je u četvrtak u 10 sati istekao rok koji je jedan od čelnika Živog zida Ivan Pernar dao Vladimiri Palfi za podnošenje ostavke, Pernar je objavom na facebooku potvrdio svoju namjeru da napusti stranku

U 11 sati na konferenciji za medije izlazim iz Živog zida, kao i kolega Bunjac. Kolega Sinčić donio je konačnu odluku koja je bila i očekivana, po još jedan put stao je na stranu svoje supruge. Interes stranke, volja članstva i mišljenje javnosti nažalost mu je nebitno. Što se tiče dijaloga kojeg sada zagovara i on sam zna da ga već godinama nema i to zbog osobe čija ostavka se danas traži', objavio je Pernar.

 

U izjavi medijima u Saboru u 11 sati Pernar je rekao kako mu je Palfi odgovorila kako namjerava nastaviti vladati Živim zidom te da ne misli podnijeti ostavku. Rekao je i kako je pokušao razgovarati s predsjednikom stranke Ivanom Viliborom Sinčićem i objasniti mu kako stoje stvari, ali da je on između svoje supruge Vladimire Palfi i stranke izabrao svoju suprugu i time stavio vlastiti interes iznad interesa stranke.

Što se tiče Sinčićeva poziva da se kriza riješi razgovorom, Pernar je poručio da s Vladimirom Palfi razgovora nema.

'S jedne strane ja volim Vladimiru, volim i njega, ali ljubav je jedno, a vladanje nad strankom i njena samovolja je drugo. Nadao sam se da će on postati predsjednikom stranke, što dosad nije bio jer je ona vladala, no on je ostao ne biti predsjednik stranke', rekao je Pernar.

Pernar je najavio osnivanje nove stranke, za koju kaže da je namjerava osnovati s kolegama. Uvjeren je kako će Vladimira Palfi uskoro aktivirati svoj saborski mandat, čime će prestati mandat njenom zamjeniku Branimiru Bunjcu, za kojega Pernar tvrdi da će također izaći iz Živog zida.

Nedugo prije Pernarove objave, priopćenjem se oglasio i Sinčić. On je naveo kako se u kratkom vremenu u medijima pojavio velika količina informacija i emocija te kako on kao najodgovornija osoba u stranci ima obavezu prema biračima, javnosti i članovima postupati zrelo i trezveno.

'Sljedećih 6 dana inzistirat ću na seriji sastanaka sa kolegama na svim razinama u stranci te do završetka tih sastanaka neću donijeti niti jednu stranačku odluku. Kriza u stranci rješava se dijalogom, a ne ultimatumima', piše u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

Prema odredbama zakona, u Bruxelles bi trebao ići Sinčić jer je od kandidata koji su izborili više od deset posto glasova na listi Živog zida osvojio najviše glasova. Predizborni plan jednog dijela vrha stranke koju predvode Sinčić i Palfi bio je da u Europski parlament ode glavni tajnik Tihomir Lukanić, bez obzira na broj preferencijalnih glasova. No taj je plan pokvario Branimir Bunjac, koji je bio drugi po broju osvojenih glasova te bi u slučaju odustajanja Sinčića on bio taj koji bi po zakonu trebao otići u Europski parlament. Da bi Lukanić mogao otići za eurozastupnika, Bunjac bi se morao odreći svog mandata, što on nije želio učiniti, pa je zato Sinčić odlučio da u Bruxelles ode sam.

Dodatno se stvar zaoštrila jer Bunjac tvrdi da Palfi želi aktivirati svoj mandat u Hrvatskom saboru kako bi njega izbacila s te dužnosti. On je, naime, u Sabor ušao kao njena zamjena.

Dnevnik.ba