StoryEditor

S KNJIGAMA NISMO IZOLIRANI Danas je Svjetski dan knjige i autorskih prava

Piše D  /  23.04.2020., 06:04h

Svjetski dan knjige i autorskih prava po peti se put obilježava i u BiH, 23. travnja 2020. godine s temom "S knjigom oko svijeta". 

Cilj projekta je poticaj čitanju i razgovor o temama koje okupiraju današnji svijet, ali i ukazivanje zašto je doba korone, pravo vrijeme za čitanje. 

U organizaciji Asocijacije informacijskih stručnjaka – bibliotekara, arhivista i muzeologa (BAM) i Društva bibilotekara Federacije Bosne i Hercegovine, okupilo se dvanaest institucija kulture (biblioteka i muzeja), koje nude zajednički program kojim obilježavaju UNESCO-ov međunarodni "Dan knjige i autorskih prava".

"Ove godine izazov pred nama je možda i najveći do sada, jer živimo u vrijeme svjetske pandemije virusa korona, nećemo biti u mogućnosti da radimo direktno s našim korisnicima. Naš zadatak ove godine je da premostimo udaljenost djeleći naše sadržaje online, stvaramo osjećaj zajednice, činimo poveznicu prošlosti i budućnosti, most između generacija i kultura", kazali su iz BAM-a.

U ovogodišnjem obilježavanju Svjetskog dana knjige i autorskih prava uključeno je 12 institutcija kulture iz pet bh. gradova - Biblioteka Sarajeva, Gradska biblioteka Zenica, Gradska biblioteka Kakanj, Historijski muzej BiH, Narodna biiblioteka Mostar, Zemaljski muej BiH, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, te školske biblioteke JU OŠ Aleksa Šantić, Mirsad Prnjavorac i Mula Mustafa Baškeskija i nakladnička kuća Sarajevo Publishing.

Program će biti dostupan online putem weba i društvenih mreža ovih institucija. Građani BiH će na svjetski dan knjige moći uživati u filmovima, izložbama, bajkama, online izdanjima, čitanju, video zapisima i retrospektivi prethodnih godina.

"Međunarodni dan knjige i autorskih prava" je manifestacija koja se obilježava uoči istoimenog Svjetskog dana koji UNESCO obilježava od 1995. godine.

Obilježavajući svjetski dan knjige i autorskih prava UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promociju i zaštitu intelektualnog vlasništva. Cilj ove manifestacije je afirmacija čitanja knjige u njenom tradicionalnom i modernim oblicima. 

R.I. / Dnevnik.ba

18. travanj 2024 07:42