StoryEditor

S. Brod: Opada razina ugljikovodika u vodi; prepucavanje lokalne i državne vlasti ne jenjava

Piše D  /  04.04.2018., 12:04h

Razina ugljikovodika u vodi opada, ali to ne znači da je ona zdravstveno ispravna. Oko 90.000 stanovnika Slavonskog Broda i okolice i dalje je osuđeno na cisterne s pitkom vodom i spremnike. Novi rezultati o analizi vode s vodocrpilišta Jelas očekuju se tijekom dana, prenosi HRT.

Ekološka katastrofa izazvala je međusobna optuživanja državne i lokalne vlasti. Na optužbe ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića da se ekološka katastrofa mogla barem ublažiti da je gradsko poduzeće bolje održavalo tvornicu na vodocrpilištu Jelas, odgovorio je danas gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara. I on i direktor vodovoda Stjepan Aščić rekli su i da je aktivni ugljen u filterima promijenjen, ne bi sigurno mogli spriječiti tolike količine ugljikovodika u vodu jer ta tvornica za to nije niti projektirana.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je da je bio u Slavonskom Brodu, posjetio roditelje te kazao da zbog zagađenja vode stiuacija tamo nije nimalo ugodna. Treba što prije razriješiti ovu situaciju i svim građanima omogućiti pitku vodu. Treba pronaći rješenje, a onda tek razgovarati tko je odgovoran,kazao je Marić. 

Ministar Ćorić kazao je da je Vlada učinila sve kako bi osigurala dostavu pitke vodu građanima s područja Slavonskog Broda. Upravno vijeće Hrvatskih voda danas će donijeti odluku o sniženju cijene vode građanima Slavonskog Broda, rekao je Ćorić.

Zelena akcija: Vlada treba preuzeti odgovornost za katastrofu u Slavonskom Brodu

Zelena akcija ocijenila je da su trenutačni događaji u Slavonskom Brodu kulminacija dugogodišnje nebrige Vlade RH i nadležnih institucija o građanima i okolišu toga kraja te je od Vlade RH i nadležnog ministarstva, uz preuzimanje odgovornosti za hitnu sanaciju zagađenja i utvrđivanje odgovornosti za nastalu štetu, zatražila i sustavno rješavanje problema zagađenja u Slavonskom Brodu.

Ponovili su zahtjev za moratorij na sva nova istraživanja i eksploataciju ugljikovodika na kopnu i moru jer se, kako tvrde, još jednom pokazalo da Vlada nije u stanju održavati ni upravljati postojećim sustavom. Nedopustivo je, kažu, izdavati nove koncesije i ulagati u novu fosilnu infrastrukturu.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 02:59