Article_Top_970x250

Ružica Jukić: Napadi na mene su dokaz da sam odlično radila svoj posao i smetala jednostranačkom pravosuđu

OPROŠTAJNA PORUKA

Ružica Jukić: Napadi na mene su dokaz da sam odlično radila svoj posao i smetala jednostranačkom pravosuđu

lip 07, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Dosadašnji potpredsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH Ružica Jukić, kojoj je istekao mandat u ovoj pravosudnoj instituciji, vratit će se na poziciju suca u Općinskom sudu Tuzla.

Jukić je to objavila u oproštajnoj poruci upućenoj javnosti u kojoj je istaknula i da je velika čast i privilegija biti član VSTV-a, ali da je to u isto vrijeme i velika odgovornost.

Ona je izrazila žaljenje što ni poslije sedam godina upozoravanja nije uspjela promijeniti položaj oštećenog, koji je izbrisan iz Zakona o kaznenom postupku, a kojim je stranka, prema ranijem zakonu, još u istrazi imala sva prava.

Jukić je rekla da je Republika Srpska uradila prijedlog zakona, ali da se, ukoliko bude usvojen, položaj oštećenog neće puno izmijeniti, jer su napravljene samo kozmetičke izmjene.

Ona je navela je da je sa sadašnjim zakonodavstvom glavni tužitelj zadnja instanca za oštećenog, što znači preveliku moć pojedinaca u pravosuđu kojom nesavjesni mogu zloporabiti  službeni položaj i nanesu štetu, kako oštećenom, tako i državi, prenosi Klix.

Zahvalila je sucima općinskih i kantonalnih sudova u Federaciji BiH koji su je podržali u dva mandata, kao i svima koji su joj pružali podršku preko njenog Facebook profila, koja je bila "sve, samo ne jednonacionalna, što joj je najveće priznanje".

Ona je zahvalila i medijima koji su je godinama pratili, čak i onima koji su bili svjesno zlonamjerni i u službi jedne politike.

"Upravo sam ponosna na te napade, jer su dokaz da sam odlično radila i smetala jednostranačkom pravosuđu. Mnogi su spekulirali da sam pisala i davala izjave, jer mi je navodno obećano mjesto u politici, te ih moj povratak u sud demantira u tome. Vraćam se u Općinski sud, na poziciju suca u kazneno odjeljenje, sa koje sam i izabrana za člana VSTV-a", napisala je Jukićeva.

Ona je zahvalila i stranim donatorima, prvenstveno EU, koja je kroz renoviranje i gradnju sudova napravila moderne objekte po europskim standardima i zaposlenima omogućila prijatan ambijent za rad.

Dnevnik.ba

Tagovi: