StoryEditor

Ruža Tomašić reagirala na Papinu izjavu o Stepincu, poslala mu i pismo

Piše D  /  08.05.2019., 01:05h

Među onima koji su reagirali na ovakvu izjavu pape Franje bila je i Ruža Tomašić, koja je Papi poslala i pismo.

‘Papa vrlo dobro zna tko je Irinej i da on nije onakav kakvim se želim prikazati. Oni su blagoslivljali tenkove i topove koji su išli na Hrvatsku. Jedan takav ne može biti svjedok. Poslala sam Papi upit kako to da on ne želi čuti istinu ni od Židova koji su svjedočili o tome, o Stepincu koji nije išao u zatvor zato što su mislili da je dao ubijati ljude ili jer nije htio braniti ljude, nego zato jer nije htio da se hrvatska Crkva odvoji od Vatikana i to je bio najveći krimen Stepincu. S ovim načinom Papa Franjo još jednom sudi Stepincu. Zašto se katolici ne bi ne slagali s Papom o ovoj temi, mi koji smo čitali o kardinalu Stepincu znamo koliko je napravio, i Židovi znaju i po meni je malo sramota‘, kazala je Ruža Tomašić na press konferenciji u Saboru.

Naime, papa Franjo je jučer odgovarajući na pitanje hrvatskih novinara kazao da je u procesu kanonizacije došlo do nerazjašnjenih točaka, te da je onda odlučio potražiti savjet. ‘Onda sam vidio da trebam pitati pomoć Irineja (patrijarha Srpske pravoslavne crkve, op.a.). Irinej je veliki patrijarh. I Irinej mi je pomogao. Osnovali smo zajedno povijesnu komisiju. Radili smo zajedno. Jer, i Irineja i mene jedino zanima istina. Ne pogriješiti. Čemu služi jedna izjava o svetosti, ako nije jasna istina. Ne služi nikome‘, poručio je papa Franjo.

Ako se pita Hrastovog Hrvoja Zekanovića on je uvjeren da će Stepinac uskoro biti proglašen svetim jer i papa Franjo shvaća značaj Stepinca za hrvatski narod. ‘Žao mi je što Srpska pravoslavna crkva i neki pojedinci iz srpske politike to ne uviđaju, ali i tamo su zapuhali neki malo drugačiji vjetrovi. Ja sam siguran da ćemo uskoro i u Zagrebu i u Vatikanu slaviti proglašenje Stepinca svetim‘, rekao je Zekanović.

Za razliku od Ruže Tomašić, Zekanović je nešto optimističniji oko Papine poruke te naglašava da Papa nije rekao da Stepinac neće biti kanoniziran.

Stav Pape komentirao je Mostov Nikola Grmoja, kazavši da Katolička crkva želi dobre odnose s Pravoslavnom crkvom. ‘Za Pravoslavnu crkvu postoje određeni prijepori oko toga i papa vjerojatno pokušava uskladiti neke stavove s njom prije proglašenja Stepinca svetim. Isto tako, rekao je da se radi o blaženiku kojemu se hrvatski narod već sada može moliti i da je riječ o čovjeku koji ima svoje krijeposti i vrijednosti‘, rekao je Grmoja.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 02:32